30 godina od koncerta u razrušenoj Vijećnici: Zubin Mehta stigao u Sarajevo

1
Radiosarajevo.ba
30 godina od koncerta u razrušenoj Vijećnici: Zubin Mehta stigao u Sarajevo

Spektakularnim koncertom, pod dirigentskom palicom slavnog Zubina Mehte, Sarajevska filharmonija će u subotu, 13. jula, završiti svoju ovogodišnju koncertnu sezonu.

Indijski dirigent svjetske reputacije, nakon 30 godina, vratio se u glavni bosanskohercegovački grad kako bi stao pred sarajevske muzičare i poklonio se našoj publici.

Na sarajevskom aerodromu, maestra Zubina Mehtu i njegovu suprugu, dočekali su premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk i direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu

"Sada je zaista sve drugačije", rekao je maestro Mehta odmah po dolasku u Sarajevo, aludirajući na naziv koncerta za koji su ulaznice rasprodate u rekordnom roku.

Ratne 1994. Zubin Mehta dirigovao je Mozartov Requiem, u potpuno razrušenoj Vijećnici i pod stalnom prijetnjom granata i snajperskih hitaca. Trideset godina kasnije, u sali Narodnog pozorišta, bit će izvedena djela Petra Iljiča Čajkovskog, Simfonija br. 5 i Koncert za violinu i orkestar u izvedbi Violete Smailović Huart. 

Zubin Mehta vraća se u Sarajevo nakon 30 godina: Ponovo će dirigovati Sarajevskom filharmonijom

"I ove subote, kao i 30 godina ranije, iz Sarajeva će biti poslane poruke mira, dostojanstva i istinskih civilizacijskih vrijednosti. Izuzetno smo ponosni da je maestro Mehta prihvatio poziv direktora naše filharmonije i da ga danas možemo ugostiti u Sarajevu", poručio je premijer Uk.

Dodao je i kako je uvjeren da će koncert biti nezaboravan doživljaj za sve prisutne i da će dodatno afirmisati Sarajevo kao grad otvoren za najviše umjetničke domete.

"Velika je stvar da u jednoj koncertnoj sezoni, u svega devet mjeseci, na našoj sceni imamo dva velikana – Rikarda Mutija i Zubina Mehtu. Završnim koncertom filharmonije, pod vodstvom maestra Mehte, obogaćujemo našu kulturnu scenu istovremeno se povezujući s globalnim muzičkim tokovima", zaključio je je premijer Uk, nakon dočeka maestra Mehte na sarajevskom aerodromu.

Zubinu Mehti i njegovoj supruzi, odmah po slijetanju u Sarajevo, iz pijeteta prema žrtvama srebreničkog genocida na godišnjicu njegovog obilježavanja, poklonjen je Cvijet Srebrenice.

Indijski dirigent svjetske reputacije po dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine posjetio je i sarajevsku Vijećnicu.

Poznati hroničar kulturnih zbivanja u Sarajevu Halid Kuburović podijelio je na društvenoj mreži Facebook fotografije iz Vijećnice.

"Najdražeg i cijenjenog gosta sa velikom radošću, a bilo je i suza, dočekala je grupa od tridesetak članica i članova Hora Opere Narodnog pozorišta i nekoliko muzičara Sarajevske filharmonije.

Upravo učesnika tog veličanstvenog događaja iz najgorih i najtežih vremena u historiji Sarajeva.

Veoma dirljiv i emotivan susret nakon ravno tri decenije od zadnje posjete Sarajevu i REQUIEMA koji je putem tv prijenosa italijanske televizije pratio i gledao veliki dio svijeta", zapisao je Kubrović uz fotografije.

Koncert je zakazan za subotu, 13. jula s početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Za sve zainteresovane koji nisu uspjeli doći do ulaznica, Sarajevska filharmonija osigurala je besplatan direktan prenos koncerta na Trgu Susan Sontag putem dva LED ekrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak