Subašić: Vojska Srbije (opet) u BiH - hibridna vježba prelaska "srpske čizme" preko Drine!

Radiosarajevo.ba

Bude li se htjelo - a ne bi se smjelo - zataškavati „incident“ sa marširanjem nevelikog ešalona pripadnika Vojske Srbije u Prijedoru, vjerovatno će se to argumentirati time da se radilo „samo o pitomcima Vojne akademije iz Beograda“, da je sve organizirala Vlada Republike Srpske, da je, ipak, bilo obaviješteno Ministarstvo vanjskih poslova itd.

Priča je, međutim, mnogo ozbiljnija i dublja!

Piše: Edin Subašić, za Radiosarajevo.ba

U Zenici preminuo Islam Imamović, sindikalista i zaljubljenik u prirodu

Naime, velikosrpski igrači iz Beograda i instalirani saradnici po bh. institucijama i bh. entitetu RS u petak, 5. jula i subotu, 6. jula su nam usred bijela dana izveli pokaznu vježbu kamufliranog vojnog teritorijalnog prodora te ignoriranja i „suspendiranja“ institucija Bosne i Hercegovine.

Bio je to višeslojni manevar iz domena hibridnog, specijalnog rata...

Rupe u sistemu

Događaj je otkrio niz slabosti državnog sistema i posljednji je trenutak da se nauče neke lekcije i poduzmu mjere kako bi se pokazalo da država uopće postoji. Dakle, šta (bi trebalo da) smo naučili i ne bi trebalo ponovo griješiti? Jer, analitike Vojno-bezbednosne agencije (VBA) i BIA-e će pažljivo analizirati gdje smo sve „šuplji“ kao sistem.

U nedjelju, 7. jula saznajemo da je defile uniformiranih pripadnika Vojske Srbije (VS) u subotu marširao i kroz Bratunac, tamo su boravili cijeli dan povodom parastosa Srbima poginulim u ratu. Javnost o tome ništa nije znala, a vjerovatno ni državne institucije, prvenstveno sigurnosne službe, jer nisu reagirale.

Drugo, nisu to bili samo pitomci. Na snimku defilea kroz Prijedor mogla su se nabrojati 24 uniformirana lica u „smb“ i plavim odorama među kojima je pet-šest oficira očigledno iz aktivnog sastava, dakle - vojska.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

A da ne minimiziramo status kadeta, prema Članu 7. Zakona o VS: „Vojnim licima smatraju se i učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova, koji se školuju za vojne dužnosti.“

Zaključak – proteklog vikenda na teritoriji suverene Bosne i Hercegovine boravili su pripadnici Vojske Srbije! Nikakvi „samo pitomci“. Sljedeće pitanje je – legalno ili ne?!

Bosanski ministar odbrane Zukan Helez demantira da je njihov ulazak tražen i odobren u uobičajenoj proceduri.

„Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane (MO) BiH nema nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije,“ rekao je Helez u prvim reakcijama, a zatim najavio internu provjeru nečije moguće zloupotrebe i jednostranog odobravanja.

Inače, posjete pripadnika stranih armija kod nas nisu rijetke. Bilateralna saradnja radi obuke, vježbi, edukacije, pa čak i raznih svečarskih obilježavanja je vrlo živa i Sektor za međunarodnu saradnju MO BiH ima razrađene procedure najave, pripreme, boravka, pratnje i sigurnosnog nadzora pripadnika stranih vojski.

Ovdje je to evidentno izostalo pa ulazimo u ozbiljan pravni i politički problem sa neodobrenim boravkom pripadnika VS na teritoriji BiH!

Naravno da su sad ključna pitanja – kako se sve odigralo i ko je odgovoran. Očito je da je u sigurnosnom sistemu zakazao mehanizam ranog upozorenja, ako uopće postoji! Isto važi i za obavještajni nadzor i loše procjenjivanje namjera susjedne zemlje, ako su već u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) i postojale neke najave dolaska pripadnika Vojske Srbije (VS).

Edin Subašić: Deklaracija Svesrpskog sabora je novi Memorandum SANU

Kršenje Daytonskog sporazuma

Za sad se zna da je bilo obaviješteno MVP BiH, koje ne daje nikakva odobrenja, niti je ono nadležno u slučaju vojnih aktivnosti. Štaviše, ovom prilikom nisu niti obavijestili MO BiH, ni Predsjedništvo BiH?! Ovdje je zasad jasno da su MO BiH i Predsjedništvo svjesno zaobiđeni. Pokazalo se da to može proći!

Foto: RTRS Screenshot: Vojnici Srbije marširaju u Prijedoru

Također, saznaje se i da je pripadnike VS pozvala Vlada RS, koja nema baš nikakvo ovlaštenje za bilateralnu vojnu saradnju niti vojne aktivnosti pa možemo govoriti o uzurpiranju državnih nadležnosti od strane organa entiteta. Ovo je već tema za Ured visokog predstavnika (OHR).

I najozbiljnije pitanje, ako ulazak Vojske Srbije nije odobrilo nadležno MO BiH, a Predsjedništvo nije ni znalo, radi li se ovdje kršenju Člana III, aneksa I-A Daytonskog mirovnog sporazuma, koji precizira da vojne snage susjednih zemalja ne mogu biti prisutne na teritoriji BiH?

Član Predsjedništva Željko Komšić događaj je već okvalificirao kao „klasični akt agresije“.

U Beogradu, koji se inače dosljedno zalaže za „izvorni Dayton“, ovo su morali znati što znači da su svjesno, namjerno, možda i prijevarno ubacili grupu pripadnika VS kako bi izazvali određene efekte i posljedice u međudržavnim odnosima.

Navodno, u najavi posjete dostavljene su kopije pasoša svih članova srbijanske ekipe. Obaviješteni su, osim MVP-a, i Granična policija BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela. Uvidom u podatke iz pasoša moglo se vidjeti po godištima ko je kadet, a ko „stara garda“ tj. aktivni oficir te zaključiti da u tom slučaju ulaz odobrava MO BiH. Niko iz ovih agencija nije reagirao, što govori o nesposobnosti ili namjernom propustu, što je, također, neophodno utvrditi.

To je što se tiče rupa u sistemu kojih su u Srbiji sad sasvim svjesni. Beograd je ustvari testirao kako može izigrati bh. procedure i provesti akciju narušavanja suvereniteta BiH čak i polulegalno, koristeći se slabostima naših institucija.  Još opasnija je ona dublja dimenzija incidenta koja se tiče političkog trenutka i konteksta.

Edin Subašić | Skandal u Kalinoviku: Provokacija iz vojnog vrha podloga za Dodikovu novu destrukciju

Simbolično pripajanje RS

Na Kozari, umjesto pijeteta davnim žrtvama skup je bio obilježen novim Dodikovim vulgarnim kvazi-historijskim nebulozama o „hrvatsko-muslimanskom“ istrebljenju isključivo Srba. To je bilo u funkciji podizanja aktuelnih unutrašnjih i regionalnih tenzija i stvaranja dodatnog međunacionalnog jaza.

Sve to dolazi u atmosferi nedavnih poruka iz deklaracije sa „svesrpskog sabora“ o vraćanju srbijanske himne i grba Nemanjića u RS, o zajedničkom danu državnosti i svesrpskoj budućnosti itd. Prije par dana vidjeli smo i „plan o razdruživanju entiteta RS i Federacije BiH“, a gdje dominiraju separatističke tendencije RS i velikosrpske aspiracije Srbije. Cilj je razbijanje države BiH!

Nakon svega toga dolazak pripadnika VS izgleda kao - simboličko ostvarenje ideja iz deklaracije.

„Konačno“, napisao je Dodik uz snimak defilea srpske vojske kroz Prijedor povezujući tu scenu sa javnim lamentiranjem o ujedinjenju RS i Srbije.

Ešalon pripadnika VS od banjalučke elite predstavljen je kao „prelazak srpske čizme preko Drine“, ali pitanje je kako je zaista doživljen u javnosti. Jer, na snimku iz Prijedora ne vidi se masovni doček i ne čuje aplauz...

I sama lokacija defilea, grad u kojem je izvršen, ali ne i presuđen genocid, svjesno je izabrana jer daje dodatnu težinu provokaciji i zloslutnoj poruci upućenoj povratnicima.

Odnos prema institucijama BiH, također, je slojevit. Bilo je očito ignoriranje bh. organa i procedura te ismijavanja nemoći i nefunkcionalnosti sistema u kojem se ne zna ko šta treba da radi. Demonstrirano je i potpunog okretanje Srbije institucijama entiteta RS, a najopasniji aspekt je tretiranje bh. teritorije kao svoje (srbijanske!) simboličnim pokretima jedinice VS kao da su u Srbiji. Istina, (ovaj put) bez oružja i protokolarno, što je samo forma za lakše dokazivanje benignosti prisustva „pitomaca“ tokom diplomatskog prepucavanja koje slijedi ovih dana.

Stranci i patriote na potezu

Posebno je pitanje izostanak bilo kakve, i operativne, ali i naknadne javne reakcije EUFOR-a. Nije li EUFOR garant sigurnosti i zaštite BiH od ugrožavanja i ulaska vojski susjeda?

U bazi Butmir će sigurno čekati mišljenje OHR-a, PIC-a, Bruxellessa, Ambasade SAD... a zatim izaći sa naknadnom pameti da „mir i sigurnost nisu bili ugroženi“. Zapravo, za OHR i navodno probosanski Zapad ovo je prilika da na konkretnom događaju demonstriraju moć i autoritet, podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i konačno obuzdaju destruktivne snage.

Ovaj događaj ni kod domaćih vlasti ne smije proći bez ozbiljnog resetiranja odnosa između BiH i Srbije kao i unutar zemlje.

Ovo je odličan šlagvort za otvaranje pitanja rekonstrukcije Vijeća ministara i izbacivanja SNSD-a iz državne vlasti. Jer, šta više trebaju uraditi SNSD, Dodik i prateća koalicija pa da ih se zaustavi?!

Vrijeme je za konkretan državni odgovor na prikrivenu agresiju Srbije i otvorenu destrukciju iz RS!

*Autor je umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar u projektima koji se bave sigurnosnim pitanjima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba. Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak