Savez kolumnista | Naš mrtvi "Aylan" na obali Drine – beba za koju nas nije bilo briga!

12
Radiosarajevo.ba
Savez kolumnista | Naš mrtvi "Aylan" na obali Drine – beba za koju nas nije bilo briga!

Dok se vijest o prevrnutom čamcu s 30-tak migranata iz Maroka jučer jedva nekako probijala do ovdašnjih medija, između brojnih izvještaja s "crvenog tepiha", o tome ko je još "prošetao", pa još i "oduševio", kao i "spektakla koji nas tek očekuje",  negdje kod Ljubovije, iz "vječito tužne, studene Drine"- izvučeno je tijelo jedne devetomjesečne bebe.

Piše: Faruk Vele, za Radiosarajevo.ba

Stradala je zajedno s majkom (možda i ocem!) i još najmanje osam osoba nakon što su krijumčarima sasvim sigurno dali posljednju paru da bi ih odvezli u smrt na granici između dvije balkanske zemlje. Daleko od njihove valjda još nesretnije zemlje, na tragičnom putu u potrazi na navodno "boljim sutra". Vjerovatno su o tom "boljem sutra" razmišljali roditelji djeteta kada su negdje u prošlu zimu radovali njegovom dolasku na ovaj turobni svijet – kojeg prosto nije briga.

Vrućine ne prestaju: Zoran Vakula najavio kakvo će vrijeme biti u idućim danima

Drinski mučenici

Za nekoliko dana navršit će se 9. godišnjica kada je brodica s 14 sirijskih izbjeglica potonula Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih otoka.  Tada je poginulo pet osoba, među kojima i trogodišnji Aylan, čije tjelašce je more izbacilo na plažu turskog Bodruma. Te stravične fotografije mrtvog djeteta, sjetit ćemo se,  našle su se na naslovnicama svih svjetskih medija, postajući simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi. Ali i jednog vremena. Bešćutnog.

Mnogi su tada i ovdje u Bosni iskreno pustili suzu za nevinim djetetom stradalim u okrutnom svijetu sa sve manje mira, sigurnosti, pa i nade, koje bi valjda uvijek trebalo biti.

No, danas u našoj javnosti ne vidimo empatiju nad "našim mrtvim Aylinom", nad njegovom mrtvom majkom (možda i ocem!) na obalama Drine. Majkom koja se "sahranila u njega" i tu jedva postojeću nadu da će njemu, tom djetetu, možda biti bolje...

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Ništa o njima ne znamo, a vjerovatno i nećemo saznati, jer su oni "tamo neki migranti" koje ovdašnja javnost ionako godinama dehumanizira raznim lažima do razine u kojoj smrt desetero ljudskih bića samo kvari "dobru atmosferu" i našu nepostojeću samobitnost.

Jednako kao što već sutra neće biti bitno troje mrtvih u ubilačkom u naletu neliječenog PTSP-ovca u srednjoj školi Sanskom Mostu. Kao što već danas nikog nije briga što je gospođa Nadira Sahačić (61), velika navijačica FK Željezničar i bivša delegatkinja Skupštine, zaklana u svom stanu u "elitnom sarajevskom naselju",  što će baš ovog petka biti spuštena u tužnu bosansku zemlju. Što su prije nje ubijene desetine žena... I toliki drugi slučajevi ubijenih, nedužno stradalih, zaboravljenih...

Jer..., ne mrači!  

Preko mrtvih

Dočim naši silni ministri i njihove gospođe ministarke plove na svojim ružičastim oblacima, brinući se ponajviše o slikama s nekog fensi događaja "kojeg ne smijete propustiti", "krvpicama", o kampanjama (idu izbori!), prepucavanjima, spotovima, ljetovanjima, moćnim autima koja evo samo što nisu stigla.

"Koliko je naša vlast otuđena od onih koje predstavlja, i koliko je naša elita nadmena i desenzibilizirana na one čije tragedije koristi, da ne kažem iskorištava za svoje "projekte" - najbolje pokazuje činjenica da ni prstom ne mrdaju (makar i simbolično) na užasne potrese koji ovih dana uzdrmavaju ovu napaćenu zemlju. #sanskimost #femicid #migranti"", s pravom primjećuje dr. Ehlimana Memišević, profesorica na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Da, u potrazi za iluzijom stvarnmosti, zaokupljeni svojom tobožnom veličinom, spremni smo preskakati tragedije drinskih mučenika, žrtve masakra u Sanskom Mostu, pa i tijelo žene zaklane u stanu koji kilometar od "blješatavila" i "svjetala reflektora", kako tako zaslijepljeni ne bismo vidjeli užasnu istinu – pred našim očima se (poslije tolikih institucija) raspada i naše društvo!

Mi ostajemo ljušture bez empatije, tijela bez osjećaja i elementarne ljudskosti, pristojnosti, skorojevići željni "pijanstva i kiča", što bolje IG fotke, u težnjama za idelima "brze love" i "ludog provoda". Predvođeni"elitama" odjevenim u "ružičaste modne detalje".  Kako ne bismo spoznali ono što stvarno jesmo. Mrak(a)...

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba. Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak