Savez kolumnista | Adnan Hadrović: Destabilizacija Balkana je strateški interes Putinove Rusije!

7
Radiosarajevo.ba

Ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini (BiH) i širem prostoru zapadnog Balkana, koji se vrši preko političkih lidera poput lidera bh. entiteta Rs Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, predsjendika Republike Srbije, nije samo lokalno pitanje, već dio šire geopolitičke strategije Moskve.

Piše: Adnan Hadrović, za portal Radiosarajevo.ba*

Destabilizirajući Balkan, Rusija ima za cilj skrenuti pozornost sa rata u Ukrajini i stvoriti novi izvor napetosti u Evropi. Ova strategija, koja uključuje podršku secesionističkim tendencijama u BiH, pritisak na Kosovo i Crnu Goru, kao i ubrzano naoružavanje Srbije, nastoji generirati krize koje će skrenuti fokus Zapada i oslabiti njegovu pozornost na Ukrajinu.

SBIH upozorava: Izostanak odlučne reakcije mogao bi stvoriti negativne posljedice po državu i regiju

Zbog toga je neophodno ove odnose sagledati u šest ključnih tačaka.

1.Dodik i RS kao alati ruske strategije

Milorad Dodik, čelnik bh. entiteta Rs, ne samo da promovira secesionističku politiku, već to čini u koordinaciji s ruskim interesima. Njegove česte interakcije s Moskvom, uključujući sastanke s Vladimirom Putinom,predsjendikom Ruske Federacije, jačaju retoriku odvajanja Rs od BiH.

Ovo ne samo da prijeti teritorijalnom integritetu BiH, već i destabilizira cijelu regiju. Suštinski, Rusija koristi Dodika kao alat za promicanje svojih interesa na Balkanu, stvarajući krizne tačke koje skreću pozornost s Ukrajine.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

2. Vučićeva uloga u širenju ruskog utjecaja

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, balansira između Zapada i Rusije dok istovremeno jača veze s Moskvom. Vučićeva podrška Dodiku i njegova dvosmislena politika prema Kosovu i Crnoj Gori omogućuju Rusiji da koristi Srbiju kao platformu za regionalnu destabilizaciju. Srbijanska ubrzana kupovina oružj, te jačanje vojnih kapaciteta, osnažuju regionalne napetosti, stvarajući sigurnosne prijetnje koje ometaju napore Zapada da stabilizira Balkan i smanji ruski utjecaj.

3. Destabilizacija Kosova i Crne Gore

Kao dio šireg plana Rusija vidi destabilizaciju Kosova i Crne Gore kao dodatne poluge za stvaranje nestabilnosti u regiji. Na Kosovu, Srbija, uz potporu Moskve, potiče napetosti između lokalnih srpskih zajednica i kosovskih vlasti, ometajući normalizaciju odnosa. Slično tome, ruski utjecaj na prosrpske snage u Crnoj Gori destabilizira političku scenu zemlje, pridonoseći ruskoj strategiji slabljenja NATO-a, čija je Crna Gora članica.

Hadrović:  Defile Vojske Srbije – realizacija deklaracije "svesrpskog sabora" i akt agresije

4. Prenošenje krize iz Ukrajine na Balkan

Rusija ima koristi od destabilizacije Balkana jer skreće pažnju Zapada sa sukoba u Ukrajini na Balkan. Moskva koristi Dodika, Vučića i druge proruske snage u regiji kako bi otvorila novu frontu zapadnim silama. Ovaj potez Moskve nije samo taktika za skretanje pozornosti već i način da se produži sukob u Ukrajini, uz smanjenje pritiska na rusku vojsku i ekonomiju. Dok je Zapad fokusiran na krize u BiH, Kosovu i Crnoj Gori, Rusija koristi ovu situaciju da uz manje prepreka intenzivira svoje aktivnosti u Ukrajini.

5. Pokušaj podjele BiH kao dio ruske strategije

Ključni cilj Rusije u BiH je podrška secesionističkim planovima za Republiku Srpsku, koji bi mogli dovesti do podjele BiH. Ovaj plan, uz aktivnu podršku Dodika i prešutnu podršku Vučića, predstavlja ozbiljnu prijetnju teritorijalnom integritetu BiH. Odvajanje RS-a i njezino potencijalno pripajanje Srbiji destabiliziralo bi cijeli Balkan, stvarajući novo žarište sukoba koje dodatno odvraća pozornost Zapada od Ukrajine.

Foto: Privatni album: Adnan Hadrović

6. Sigurnosne prijetnje cijeloj regiji

Destabilizacija Balkana kroz ove proruske političke figure ozbiljno prijeti regionalnoj stabilnosti. Nabavka savremenog naoružanja od strane Srbije dodatno povećava sigurnosne rizike, dok su etničke napetosti u BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori intenzivirane. To stvara plodno tlo za hibridne prijetnje koje Rusija koristi, uključujući kampanje dezinformiranja, medijske manipulacije i podršku ekstremističkim grupama. Ova strategija destabilizacije služi kao dodatni alat u kampanji Rusije da proširi sukob izvan svojih granica.

Zaključak

Rusija koristi destabilizaciju Balkana kao sredstvo za odvraćanje pozornosti s rata u Ukrajini, koristeći čelnike poput Dodika i Vučića da potaknu napetosti u BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori. Plan podjele BiH odcjepljenjem Republike Srpske dio je šire ruske strategije destabilizacije regije, ometanja euroatlantskih integracija i promicanja ruskih geopolitičkih ciljeva. Ova dinamika stvara ozbiljne sigurnosne prijetnje cijeloj regiji i zahtijeva hitan i koordiniran odgovor međunarodne zajednice kako bi se spriječila daljnja destabilizacija i osigurao mir na Balkanu.

*Autor je ekspert za međunarodne odnose u Waasington DC-iju i bivši bosanskohercegovački diplomata

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak