Sanja Vlaisavljević odgovorila na kolumnu Dragana Bursaća

Radiosarajevo.ba
Sanja Vlaisavljević odgovorila na kolumnu Dragana Bursaća

Sanja Vlaisavljević uputila je otvoreno pismo portalu Radiosarajevo.ba povodom kolumne Dragana Bursaća, objavljene na našem portalu.

Njeno pismo prenosimo u cjelosti, bez intervencija:

"Poštovano urednišvo, novinari i suradnici portala Radiosarajevo.ba,
Pročitala sam tekst vašeg kolumniste Dragana Bursaća naslovljen „Idite u tri lijepe Sanjine materine“ i ne mogu da vjerujem da ste dozvolili da sadržaj ovog teksta bude objavljen na vašem portalu.

Riječ je sadržaju koji poziva na fizičko ugrožavanje osobe o kojoj je riječ, njene obitelji i imovine. Riječ je o klasičnom primjeru govora mržnje. O primitivnim usporedbama, prostačkim izrazima i ostalim elementima nekulture dijaloga neću govoriti.

Ovakve konotacije, uvrede, kvalifikacije i etikete do sada nismo mogli pročitati ni o samom Ratku Mladiću i ostalim presuđenim ratnim zločincima.

Neću se pozivati na činjenicu da autor piše tekst o jednoj ženi i majci. Majci dva mladića koji čitaju najgore uvrede koje piše vaš kolumnista i koji pri tome poziva na fizičko smaknuće njihove majke.

Direktna sugestija autora kolumne je da mi je odavno trebalo „barem uništiti automobil, prijetiti smrću i protjerati me“ jer bi to u drugim gradovima poput Banjaluke ili Širokog Brijega „odavno dobila“!!! Što bi onda trebalo i da učine čitatelji ovog teksta koji vjeruju vašem uglednom kolumnisti?!

Uvjerena sam da veoma dobro znate što znači nekoga porediti sa Ratkom Mladićem, nazivati ga četnikom i osobom koja motri na logore, deklarirati ga fašistom, fašistom na iznajmljivanje i konačno čuditi se što još uvijek nije izvršena likvidacije osobe o kojoj je riječ u njegovom tekstu. Da li ste ovaj tekst objavili kao izraz slobode izražavanja ili kao nazivanje pojava i ljudi odgovarajućim imenima? Da li zaista mislite da je dovoljno napisati ispod teksta da su stavovi izneseni u tekstu „lični stavovi autora tekstova“ i time sa sebe skloniti odgovornost uredništva i redakcije od, vašim imenima potpisanog poziva na javni linč i bespoštedni obračun s građankom Sarajeva koji niti jednu jedinu riječ nikad, ali baš nikad, nije napisao niti protiv jednog naroda u BiH ili bilo kojeg drugog, niti protiv jedne religije, niti protiv jednog čovjeka. Da, niti protiv bilo koga u ovoj državi.

Uvjerena sam da će se u vama oglasiti barem minimum etičke odgovornosti prema javnoj riječi koju objavljujete i da ćete ovaj tekst ukloniti kao tekst koji može poslužiti kao primjer razjarene mržnje prema neistomišljeniku. Uvjerena sam i da ćete uputiti javnu ispriku zbog svega što je napisao vaš kolumnista. Ukoliko to ne učinite, nažalost, potpisujete i javno učestvujete u ohrabrivanju za fizičko smaknuće neistomišljenika.

Nema te slobode govora kojom se ohrabruje smaknuće osobe o kojoj je riječ, njene djece i njene obitelji, njene imovine i svega što ima veze s tom osobom.

Sanja Vlaisalvjević"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak