Dragan Bursać: Ko je Dini Konakoviću ukrao zajedničke Bajrame?

Radiosarajevo.ba

"Čekajte, Dino Konaković je prvog oktobra 2024. shvatio da je Otvoreni Balkan srpski svet, nakon što nas je sve godinu dana uvjeravao u suprotno? Pa se postavlja jedno mnogo važnije pitanje, šta ćemo sa ministrom vanjskih poslova koji se razumije u vanjske poslove koliko i Mara u one stvar i koji kasni za realnošću najmanje godinu dana?"

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba  

Sjećate li se antologijskih stupidnih rečenica Elmedina Konakovića iz maja prošle godine, kada je pravdajući projekat srpskog sveta, radnog naslova Otvoreni Balkan, kazao između ostalog i ovo:

Ministar Nešić imao verbalni sukob sa suspendovanim policajcem u Sarajevu: 'Niko me neće ušutkati'

"Priča o Otvorenom Balkanu kao o nekom srpskom svetu, to je politička intriga u kojoj, kao to, srpski svet - svi Srbi u jednoj državi? Koliko u toj državi, potencijalnoj, tih bez granica, regionalnoj saradnji, koliko ima muslimana - Bošnjaka? Je l’ neko računao? Znate koliko ima? Preko pet miliona!" 

Dok su novinari bili "histerici"

Dao je tada nama novinarima "temu da je razrađujemo" ministar vanjskih poslova BiH. I svako onaj ko je ukazao na opasnost srpskog sveta, koji se svima nama baš preko Otvorenog Balkana želi servirati, proglašen je ili histerikom, ili SDfA botom, ili oboje. Ne, nije se razmišljalo da ljudi-profesionalci samo ukazuju na poguban neočetnički uticaj i to u BiH i Crnoj Gori. A, upravo su preko Konakovića i ekipe bili etiketirani gore pomenuti novinari i nazivani još svakojakim imenima uz tendenciju da budu kanselovani iz javnog prostora. 

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Primjer drugi sa iste konferencije, ma iz istog monologa - Konaković tog maja prošle godine nastavlja: 

"..Na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, BiH, Srbiji... Preko 5 miliona Bošnjaka muslimana bi bilo u mogućnosti jedni drugima da idu na Bajram..." 

Aha, OK. Dakle, nije srpski svet, nego Otvoreni Balkan. Nije g***, nego se neko p****o. i još trebamo progutati priču o Bajramima i baklavama.

Dobro. 

Kad smo već kod citata, da citiram sebe, u nedostatku boljih citatnih dokaza, kako bi rekao Nikolaidis: 

"Ne samo da se Konaković zalaže za čedo nastalo iz braka Velike Srbije i međunarodne zajednice koje Vulin tačno naziva srpskim svetom, a kome Konaković tepa Otvoreni Balkan, nego MVP svojom izjavom krši svako moralno, ali još više političko-pravno načelo zemlje koju zastupa." 

Pa sam pitao:

"Konakoviću, Otvoreni Balkan je srpski svet, zašto ga podržavaš?

Foto: Privatni album: Dragan Bursać

Umjesto odgovora dobio sam poruku, tačnije mnoogo poruka, kako bespotrebno napadam ministra, kako remetim skladne regionalne odnose - čuj ja, svaka mi čast, remetim skladne regionalne odnose; kako nemam pojma, pa miješam Otvoreni Balkan sa srpskim svetom... i tako dalje i tome bliže. 

Sve Otvoreni Balkan, kad ono međutim

U međuvremenu, svi znamo šta se desilo, Beograd je odlučnije preko svojih jastrebova zaigrao na kartu srpskog sveta, onda je na Svesrpskom saboru i deklarativno i programski udario temelje srpskog sveta, a iz lažnog vozića Otvorenog Balkana u međuvremenu su iskočili i Crnogorci, i Albanci sa Kosova, i Albanci iz Albanije, i Makedonci.

Što se kaže, car je go, a Balkan, nije otvoren - nego srpski u pokušaju.

Dobro i to. 

Dino, sine! 

Nego gledam sinoć Elmedina Dinu Konakovića, kako na N1 televiziji prevažno navodi pričajući o pokojnom Otvorenom Balkanu da problem započinje u "načinu delegiranja i otvaranju priče o Otvorenom Balkanu" koja je, kako kaže, došla od Aleksandra Vučića koji paralelno s tom pričom promoviše neke velikosrpske ideje. 

"Te dvije stvari se sudaraju i proizvode veliki konflikt u javnosti što mi je jasno. (...) Normalno je da imamo oprez prema politici Aleksandra Vučića i rezervu prema idejama koje od njega dolaze jer očigledno da te velikosrpske ideje koje su u njegovoj glavi još nisu prestale", zaključio je umstveno Konaković. 

Dragi Dino, šta nam ovo rade! 

Vidiš li ti, Dragi Dino, za samo godinu dana kako se sve promijenilo, pa je najednom Otvoreni Balkan postao srpski svet?! 

Ili će biti da je od prve sekunde bio srpski svet, sve s Vučićem, Dačićem i Vulinom, koji ga je u disklejmeru za glupave, nećeš vjerovati, zvao srpski svet. Ili što bi se reklo, ako nešto liči na srpski svet, ako sebe definiše kao srpski svet i ako cijeli svijet zna da je srpski svet, ti ga možeš zvati do prekosutra, preciznije do 1.10.2024. Otvoreni Balkan-džaba, on će i dalje biti srpski svet. 

Pa se postavlja jedno mnogo važnije pitanje, šta ćemo sa ministrom vanjskih poslova koji se razumije u vanjske poslove koliko i Mara u one stvari i koji kasni za realnošću najmanje godinu dana. U svijetu u kome je kašnjenje od jedne sekunde ravno katastrofi strah me je i napisati - neka se ministar Konaković konačno počne baviti svojim poslom. 

Bolje ipak ne! 

A za Bajrame, neka se ne sekira, slaviće ih ljudi dolaziti jedni drugima i bez Otvorenog Balkana, čuj mene srpskog sveta. 

Za ministra pro bono savjeti

Samo na kraju, dva besplatna savjeta za ministra Konakovića:

1. Neka ostavi novinare na miru

2. Amerikanci će zbog trgovine litijumom OPET dati Vučiću zeleno svjetlo za srpski svet, koji će se zvati nekako slično Otvorenom Balkanu 2 ili "zajedničkom ekonomskom prostoru". Pa eto, neka zna. 

Da ne bude kako opet moramo na Sandžak po baklave.

Hvala i prijatno!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak