Forum Bosnae: Athar Yawar govornik na javnoj raspravi

Radiosarajevo.ba
Forum Bosnae: Athar Yawar govornik na javnoj raspravi


Moderna znanost je osnovana na principima koji su najjasnije odraženi u djelima Bacona, Newtona i Locka. Promatrač odabire svoje predmete da bi domislio hipotezu. On te podvrgava svojoj moći, izdvajajući ih ako je to potrebno. On ih mjeri, preuređuje i ponovno mjeri. U takvim se postupcima prepoznaju napredak, imućnost i moć nad prirodom. Ali, taj se napredak sada čini djelomičan, imućnost varljivom, a priroda uzvraća. Da li moderna znanost uzmiče? Ako uzmiče, šta će je zamijeniti? Kako to utječe na bosansko naslijeđe? To su neka od pitanja ove rasprave.

Athar Yawar (London) je psihijatar koji radi u Fondaciji „Helen Bamber“ za ljude koji su preživjeli kršenje ljudskih prava. Svoje osnovno obrazovanje stekao je u Oxfordu. Sada radi na projektu doktorske disertacije na Londonskom univerzitetu. Donedavno je bio glavni urednik časopisa Lancet. Njegovi su eseji objavljeni u Journal of Royal Society of Medicine. Ti su radovi preštampani za potrebe organizacije Amnesty International te za skupine koje se bave brigom o mentalno bolesnim ljudima. Objavljivao je u The Guardian i BBC. Među prvima se bavio ljudima koji su preživjeli mučenja.

Predavanje je otvoreno za sve članove Međunarodnog foruma Bosna. Od nečlanova se očekuje da svoje prisustvo najave u sjedištu Međunarodnog foruma Bosna. Uvodno izlaganje će biti na engleskome uz prijevod na bosanski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak