Znate li kako se prave palačinke bez brašna?
Palačinke su omiljena poslastica i mladih i starih. No, nekada ih ne možemo konzumirati iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga.
Ipak, i za one koji izbegavaju brašno, pogotovo bijelo postoji riješenje. Kad stoje neko vrijeme i potamne, banane više nisu privlačne za jelo, ali su idealne za ove palačinke, koje se od uobičajenih razlikuju i po tome što ne sadrže brašno.
Sastojci:
3 banane (najbolje jako zrele)
3 jaja
1 kašika kokosova ulja ili rastopljenog maslaca
2 kašike kokosova brašna
1 mala kašika mljevenog cimeta
ulje ili rastopljeni maslac za pečenje palačinki
Sve sastojke stavite u blender i smiksajte ili ih stavite u dublju posudu i smutite štapnim mikserom. Želite li da u smjesi bude komadića voća, banane zgnječite viljuškom pa im dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Tavu namastite, a kad se zagrije, ulijte dio smjese i pecite dok palačinka s donje strane ne potamni. Palačinka se prije okretanja mora dobro ispeći kako biste je lakše okrenuli jer je smjesa rijetka pa su palačinke krhke. Na isti način ispecite ostale palačinke.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.