Život na Zemlji došao iz svemira? (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Život na Zemlji došao iz svemira? (VIDEO)

Naučnici su u meteoritu, koji je prošle godine pao u Californiji, otkrili životne sastojke  - organske molekule koje nisu prije viđane u svemirskom kamenju.

Otkriće dolazi nakon analize meteorita "Sutter's Mill", koji je obasjao kalifornijsko nebo u aprilu prošle godine. Dijelovi meteorita možda mogu pojasniti nastanak života na Zemlji, javili su istraživači.

Meteori koji prolijeću zemaljskim nebom većinom su fragmenti asteroida koji leže između Marsa i Jupitera. Meteoriti mogu biti bogati organskim sastojcima, uključujući neke pronađene u živim bićima na zemlji.

„Njihov sastav je uvijek viđen kao nešto što bi povezalo porijeklo života na zemlji sa vanzemaljskim materijaloma“, rekla je za Space.com autorica studije Sandra Pizzarello, biohemičarka Univerziteta u Arizoni. „Pošto je porijeklo života nepoznato, ideja ima smisla.“

Organske hemikalije u meteoritima mogu se izvaditi uz pomoć otopina.

Pretpostavke o porijeklu života na Zemlji zasnovane su na tvrdnji da je nastalo iz „prebiotičke supe“ organskih molekula, koju su donijeli meteoriti, a dijelovi Sutter's Milla posjedovali su nekoliko takvih organskih sastojaka, izvađenih nakon tretiranja otopinom.

Naučnici su svoja istraživanja objavili u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak