Živjeti da bi se putovalo: 800.000 km u 26 godina (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Fascinantno putovanje Gunthera Holtorfa i njegove supruge Christine počelo je 1988. godine, prije pada Berlinskog zida, a trajalo je punih 26 godina. Za to vrijeme, ovaj bračni par je uspio proputovati 177 država svijeta i preći skoro 800.000 kilmetara.

Na početku, Gunther i Christine su namjeravali provesti samo 18 mjeseci posjećujući afrička sela u svom terencu kojem su dali ime Otto, ali se to putovanje pretvorilo u stil života. Bez sponzora, publiciteta ili online fanfara kakve danas prate svako iole zanimljivo putovanje, njemački supružnici su putovali zbog same ljepote putovanja, odlučni u svojoj namjeri da vide što je moguće više.

U dvije i pol decenije putovanja, Gunther i Christine su obišli šest kontinenata, vidjeli dine Sahare, sela Kenije, ulice Pariza, drevne budističke hramove, ratne zone Iraka, a uspjeli su ući i u Sjevernu Koreju. Na njihovom spisku destinacija našle su se i zemlje Balkana: Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora... Noći su provodili u šatoru razapetom na vrhu svog terenca, kuhali su lokalna jela u prenosnom kuhalu, tuširali se vodom koju bi ugrijali na dnevnom suncu i mijenjali savremeni luksuz života za nešto zanimljivije - iskustvo. 

"Što više putujete, sve više uviđate koliko malo toga ste vidjeli. I što više toga vidite i doživite, više želite nastaviti putovanje i doživjeti još mnogo toga", objašnjava Gunther.

Christine je preminula 2010. godine, a Gunther je i nakon toga nastavio putovati. Fotografiju svoje supruge imao je zakačenu za retrovizor, kako bi ona makar simbolično putovala s njim. Otto, njegov vjerni četverotočkaš, nikad ga nije iznevjerio. U dobi od 76 godina, Gunther je napokon odlučio stati i smiriti se u rodnom Berlinu.

Fotografije Christine i Gunthera iz Argentine, Gane, Tunisa, Alžira, Perua, Saudijske Arabije, Francuske, Somalijei brojnih drugih zemalja širom svijeta pogledajte u fotogaleriji i videu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak