Zimnica: Vrijeme je za Ajvar

Radiosarajevo.ba
Zimnica: Vrijeme je za Ajvar

 Ime Ajvar dolazi od turske riječi havyar što znači "usoljena ikra", i dijeli etimologiju s kavijarom.

Ajvar je začin koji se sastoji uglavnom od crvene paprike, patlidžan, soli, biljnog ulja i začina. Nastao je u Makedoniji te je uglavnom popularan na Balkanu. Ajvar se može jesti na kruhu, kao dodatak sendvičima, za dodavanje okusa: čorbama, juhama, uz meso i povrće s roštilja, dodatak salatama, i niz drugih načina...

Muki Mulalić: Za zimnicu trebaju dobri recepti i kvalitetne namirnice 

Pravi se na jesen, kada je puna sezona paprike, posebno se priprema i koristi cijele godine. Prije same pripreme ajvara, paprike i patlidžani se ispeku, pažljivo ogule, ocijede i samelju. U smjesu se dodaje suncokretovo ulje i bijeli luk.

Potrebne namirnice:

10 kg crvenih paprika
5 kg patlidžana
0,5 l ulja
300 gr bijelog luka (možete staviti i manje)
1 kašika esencije
sol

Način pripreme:

Paprike ispeći na roštilju ili u rerni, pa ih ostaviti u posudu poklopljenje kako bi se potpuno ohladile. Oguliti paprike i očistiti od sjemenki.


Patlidžane također ispeći u rerni ili roštilju, ohladiti i oguliti. Bijeli luk očistiti i usitniti kroz presicu za bijeli luk.

Kad je sve pripremljeno paprike i patlidžane samljeti na mašinu, dodati bijeli luk i vodu koju su paprike pustile dok su stojale u posudi prije guljenja.

U posudi zagrijati ulje dodati samljevene paprike i patlidžane sa lukom i stalno miješajući ukuhavati ajvar.

U toku ukuhavanja dodajte još malo ulja (oko 1 dcl.) i posoliti po želji. Kad je ajvar ukuhan (potrebno je oko tri sata) na samom kraju dodajte jednu kašiku esenicije, savjetuje Izmojekuhinje.com.

Ajvar je gotov kada kroz njega provučete drvenu kašiku, a na dnu posude ostaje čist trag. Tegle zagrijete u rerni na oko 1oo stepeni, u njih stavljate ajvar, zatvorite poklopcem i tegle stavite na poklopac i tako stoje dok se ne ohlade. Ajvar spremite u ostavu i koristite tokom cijele godine. 

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak