'Žene su prirodno podređene muškarcima'

Radiosarajevo.ba
'Žene su prirodno podređene muškarcima'

Fox News se okitio još jednim seksističkim komentarom, ovaj put komentatorke i spisateljice Suzanne Venker, koja se već 'proslavila' svojim napadima na izmišljeni „Rat protiv muškaraca“, kako ga naziva. Ovog puta, Venker je saopštila da su „žene prirodno inferiorne u odnosu na muškarce“.

Fox News ima dugu historiju seksističkih stavova odaslanih u eter. Voditelj Brian Kilmeade 'proslavio' se izjavom: „Žene su posvuda. Sada ih puštamo i da igraju golf i tenis. To se otelo kontroli.“

Venker vjeruje da su najokorjeliji rodni stereotipi zapravo biološka priroda spolova, te kaže da žene „vole sviti gnijezdo i brinuti se o drugima“ dok su muškarci „lovci koji vole graditi i ubijati“. To određuje i mjesto muškaraca i žena u poslovnoj sferi: žena bi se naprosto trebala predati vladavini muškarca.

„Žene ne bi smjele dopustiti da uspjeh na poslu postane najvažnija stvar u njihovim životima. Ako je krajnji cilj vječna ljubav, a budimo iskreni, za većinu ljudi jeste, žene će morati pristati na žrtvu i predati se“, kaže Venker i nastavlja:

„Predavanje vlastitoj ženstvenosti znači mnogo toga. To znači pustiti svog muškarca da bude muškarac uprkos činjenici da ste dokazali kako ste jednaki. To znači prepoznati da želite ostati kod kuće sa svojom djecom, i to je normalno. To znači predati se dijelu sebe koji je krhak i zaista treba muškarca, iako nam kultura kaže da ne treba.“

Ona takvo predavanje u ruke muškarca zove 'oslobađanjem'.

Tvrdnje komentatorke Fox News ne slažu se baš sa modernom naukom, koja tvrdi da su razlike između muškaraca i žena teško odredive, te da su najčešće rezultat društvenih pritisaka, a ne biologije. Osim toga, razlog zbog kojeg su mnoge žene nezadovoljne svojim profesionalnim životom više se tičeinstitucionaliziranog seksizma, nego potrebe da se o njima pobrine snažan muškarac.

Poseban problem leži u tome što mišljenja poput ovog iznesenog na Fox News podstiču rodnu diskriminaciju i nasilje u porodici.

Prije bi se reklo, piše Think Progress, da Venker ima mišljenje koje je bilo aktuelno prije nekoliko stotina godina: jedan od glavnih argumenata protiv ženskog pokreta i sufražetkinja bio je da „nije prirodno“ da žene učestvuju u javnom životu, izvan kuće.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak