Žene se obraćaju 'tanjim' glasom osobama koje im se sviđaju?

Radiosarajevo.ba
Žene se obraćaju 'tanjim' glasom osobama koje im se sviđaju?

U Žurnalu evolucionarne fizioogije objavljeno je istraživanje Paula J. Fraccarija i kolega o promjenama u dubini ženskog glasa, kao signala da li ih neka osoba privlači ili ne. 

Autori citiraju nekoliko studija u kojima je dokazano da muškarci preferiraju žene sa "tanjim" glasovima. Oni su razvili teoriju da žene mijenjaju visinu glasa, u zavisnosti od toga da li se obraćaju osobi koja im se sviđa ili ne.

U eksperimentu je četrdeset i pet žena zamoljeno da izgovori "Zdravo, sreli smo se u baru sinoć. Samo te zovem da vidim da li želiš izaći sa mnom nekad. Javi mi se" muškarcima sa "muževnijim" i "ženstvenijim" licima, piše Psychologytoday.com

Istraživanje je pokazalo da žene, čiji su tipovi muškaraca oni sa "ženstvenijim" crtama lica obraćale su im se višim tonom, dok su se dubljim obraćale muževnijim muškarcima, dok je obratno vrijedilo za žene koje preferiraju "muževnije crte lica".

Zaključak iz toga je izašao da je visina glasa seksualni signal i da zavisi od toga da li se ženi osoba sviđa ili ne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak