Žene ne nose ni polovinu cipela koje imaju

Radiosarajevo.ba
Žene ne nose ni polovinu cipela koje imaju

Istraživanje koje je osiguravajuća kuća The Co-operative Insurance provela širom Velike Britanije govori da žene, premda stereotipno ovisne o kupovini cipela na cipele, nose manje od polovine svih pari cipela koje posjeduju. Drugim riječima, vlasnice 20-ak pari cipela 11 pari od njih ni ne dirnu tokom godine dana.

Ono što je zanimljivo je da je deset posto od 3000 ispitanih žena priznalo da godišnje na cipele potroši oko 600 funti, odnosno 983 dolara, to jeste – važna je kupovina cipela, a ne njihova upotrebna vrijednost i to što će većina kupljenih cipela kupiti prašinu u ormaru.

Navike Britanki kad je u pitanju obuća nisu bile primarni cilj istraživanja, osiguravajuća kuća je trebala podatke o vrijednosti vlasništva britanskih domaćinstava, a sve sa ciljem povećavanja osiguranja za skupocjene zbirke cipela. To možda ima smisla za žene koje kupuju Manolice svakih nekoliko mjeseci, ali ono što The Co-operative Insurance očito nije mogla pretpostaviti je da Britanke nisu zainteresovane za nošenje svojih ljubimica.

Istraživanje je također otkrilo da prosječna žena jedan par cipela nosi tri godine prije nego što ga odluči baciti, premda je petina ispitanica priznala da omiljene cipele nose godinama, bez obzira u koliko lošem stanju se nalaze. Kad je riječ o čestoj potrebi kupovanja cipela, 37 posto Britanki je priznalo da ona ima veze sa terapijom šopingom, odnosno da im kupovina popravlja raspoloženje. Drugi razlozi kupovine kasnije zanemarenih cipela su generalno obnavljanje garderobe (52 posto), želja da ostanu u trendu (18 posto), te posljednja ali ne nevažna – kako bi zadovoljile opsesiju cipelama (10 posto). Čak 31 posto ispitanica priznalo je da često potroši novac na neudobne cipele, samo zato što odlično izgledaju.

Na ovaj način prosječna Britanka potroši mnogo više novca nego što bi zaista bilo potrebno, često uništi vlastita stopala zbog estetike, a ne treba zanemariti ni uticaj ovakve vrste konzumerizma na planetu Zemlju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak