Žene meta urinarnih infekcija

Radiosarajevo.ba
Žene meta urinarnih infekcija

Urinarne infekcije predstavljaju drugi najčešći razlog za odlazak doktoru, odmah poslije respiratornih, pokazuju statistike.

Gotovo da nema osobe koja se bar jednom u životu nije susrela s urinarnom infekcijom.

Najčešće su inficirani bešika i mokraćni kanal, a ukoliko se ne liječi, bakterijska infekcija se širi iz mokraćne cijevi u bešiku, a zatim mokraćovodima sve do bubrega, kada može doći do ozbiljnih komplikacija, upozorio je beogradski urolog Mirko Jovanović.

Ovom neprijatnom, ali izlječivom oboljenju, podložnije su žene, i to i do 30 puta više nego muškarci. Kod njih je mokraćna cijev relativno kratka, tako da se bakterije iz spoljašnje sredine lako prenose s mokraćne cijevi na mokraćnu bešiku.

"Statistički podaci pokazuju da dve trećine žena imaju urinarnu infekciju bar jednom u životu, a ona se često ponovo vrati u sledećih godinu dana od prve infekcije. Takođe je utvrđeno da su urinarne infekcije češće kod mladih žena koje počinju sa seksualnom aktivnošću, trudnica i žena u menopauzi, jer hormonske promene mogu dovesti do povećane osetljivosti sluznice mokraćne cevi na mikroorganizme", objasnio je dr. Jovanović.

Simptomi urinarnih infekcija su najčešće subjektivne tegobe koje pacijenti opisuju kao peckanje, svrab, bol prilikom ili nakon mokrenja, nagon za hitnim mokrenjem, mada obično s vrlo malom količinom urina. Takođe se javlja nelagodnost, bol i osjećaj težine u predjelu pubične kosti. Osim ovih tegoba, često dolazi do promjena u izgledu urina, u boji, mirisu, a kod težih upala moguća je i pojava krvi u mokraći.

Prilikom pojave ozbiljnijih simptoma, potrebno je što prije se obratiti ljekaru, koji će utvrditi uzročnike infekcije. Kod muškaraca se urinarne infekcije javljaju uglavnom poslije 50. godine jer je to period kada može doći do uvećanja prostate, piše Blic.rs.

KAKO SPRIJEČITI URINARNE INFEKCIJE

Bešiku treba prazniti uvijek kada se osjeti potreba.
Izbjegavati upotrebu baznih i parfimiranih sapuna, kao i pjena za kupanje, parfimiranih uložaka i tampona.
Nositi pamučni veš umjesto sintetičkog.
Izbjegavati nošenje uskih pantalona.
Voditi računa o intimnoj higijeni.
Svakodnevno uzimati dosta tečnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak