Žene bojkotuju 'izložbu za žene'

Radiosarajevo.ba
Žene bojkotuju 'izložbu za žene'

Izložba Only Women Women Only (OWWO) na ovogodišnjem festivalu u Edinburghu prikazuje isključivo djela umjetnica, ali je, što je mnogo čudnije, otvorena samo za posjetiteljice. Ovaj radikalni potez koji preispituje ima li smisla organizovati nešto samo za jedan spol nije izazvao ogorčenje među muškarcima, kako su organizatori očekivali, nego među samim ženama. Neke žene su se odlučile čak i na bojkot izložbe.

Glavna kustosica Sarah Wilson u intervjuu za The Scotsman izjavila je: "Nekoliko umjetnica odbilo je učestvovati uz objašnjenje da je takav event grozna ideja. Žene su dolazile s pritužbama kako su se teško borile za jednaka prava, a ovim se sve unazaduje", prenosi Libela.

Važno je naglasiti i da je koncept bio da muškarci samo prvi mjesec ne mogu posjetiti izložbu, tako da im je od 27. augusta, cijeli drugi mjesec trajanja izložbe, ulaz omogućen.

Iako je najprije bila neodlučna u vezi sa učešćem u projektu, izložbu namijenjenu samo ženama na kraju je podržala i Marina Abramović, rekavši da on predstavlja nešto čudno i drugačije, te da podržava ideju da umjetnici čine šta god žele.

Alison Auldjo, vlasnica i kustosica Edinburgh's Union Galerije, jedna je od žena koja su odabrale bojkot izložbe.

"To je nešto u što ne želim biti upletena kao umjetnica. Dani u kojima vlada rodna diskriminacija su gotovi i svi bi trebali raditi zajedno kao jednaki. Nisam posjetila izložbu jer ne želim da se misli kako podržavam women only okupljanja."

S druge strane, kustosica Wilson tvrdi: "Muškarci i žene su u svojoj osnovi drugačija bića. Ne postoji razlog zbog kojeg mi ne bi bila dopuštena upotreba moje slobode govora i postavljanje izložbe koja je namijenjena samo za žene."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak