Ženama zabranjeno sjediti opkoračeno na motoru

Radiosarajevo.ba
Ženama zabranjeno sjediti opkoračeno na motoru

Islamističke vlasti grada lhokseumawe u indonezijskoj provinciji Aceh najavile su da će ženama zabraniti da opkoračeno sjede iza muškaraca na motociklu, javio je danas BBC.

Indonezija je dominantno muslimanska zemlja, ali provincija Aceh je jedina koja slijedi šerijatski zakon, te su ondje zabilježeni primjeri „preodgoja“ punkera šišanjem, a ženama je zabranjeno da nose farmerke.

Suaidi Yahya, gradonačelnik lhokseumawe, tvrdi da je cilj planirane zabrane spašavanje javnog "morala i ponašanja", a lokalne vlasti trenutno provode akciju dijeljenja informativnih letaka kako bi stanovništvo upoznali sa prijedlogom propisa koji obavezuje žene da, ako se voze na motoru zajedno s muškarcem, noge drže prebačene sa strane.

Raskoračivanjem se, kako navode, krše islamske vrijednosti.

"Kad vidite ženu da sedi raskoračeno, ona izgleda kao muškarac. Ali kad sjedi sa nogama sa strane, ona izgleda kao žena", smatra Suaidi.

Gradonačelnik je dodao da putnici koji na motoru sjede sa nogama sa strane "rijetko padaju" sa motocikla.

Lokalna vlada će razmatrati zabranu za mjesec dana, a potom bi je mogla pretočiti u gradsku uredbu, nakon čega slijedi i uvođenje kazni za prekršioce.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak