Ženama opada zanimanje za seks?

Radiosarajevo.ba
Ženama opada zanimanje za seks?

Svaka deseta žena gubi interesovanje za seks, a svaka četvrta ima problem da doživi orgazam. Zanimanje za seks kod žena opada jer su prinuđene boriti se sa sve većim zahtjevima partnera, djece i posla, tvrdi dr Catherine Mercer sa Univerziteta u Londonu.

Do ovakvog zaključka došla je poslije istraživanja sprovedenog kod jedanaest hiljada Britanki, između 16 i 44 godina starosti, pišu Novosti.rs.

Rezultati su pokazali da udate žene imaju mnogo više seksualnih problema, u odnosu na žene i muškarce koji nisu u stalnoj vezi. Parovi imaju prosječno četiri seksualna odnosa mjesečno, s tim što se seksualno ponašanje žena u braku naglo mijenja. Najčešće govore da imaju seksualnih problema, ukoliko imaju dijete mlađe od pet godina.

“To je sasvim logično kod mladih majki, s obzirom na nedostatak sna. Podizanje djece i briga o porodici za žene je teža nego za muškarce, koji uz to, imaju deset puta viši nivo testosterona, u poređenju sa ženskim seksualnim hormonima”, kaže dr Mercer.

Međutim, niko baš nije spreman otvoreno pričati o ovoj temi. Čak 44 posto žena i 35 posto muškaraca ima probleme na seksualnom polju, a samo je 11 posto muškaraca i 21 posto žena spremno potražiti stručnu pomoć.

Inače, za stav o seksu oba spola izuzetno je važno prvo seksualno iskustvo, naglašavaju stručnjaci. Što je prvo iskustvo lošije, to se više problema prenosi na kasnije periode u životu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak