Žena sa pet presađenih organa rodila zdravo dijete

Radiosarajevo.ba
Žena sa pet presađenih organa rodila zdravo dijete


Žena kojoj su u jednoj bolnici u Maiamiju 2007. presađeni jetra, pankreas, želudac, tanko i debelo crijevo, je krajem februara rodila zdravu djevojčicu, što je, kako se vjeruje, prvi slučaj da se osoba nad kojom je obavljena petostruka transplantacija porodi, javljaju Novosti.rs.

Fatima Al Ansari, koja živi u Kataru, porodila se 26. februara u bolnici Jackson Memorial u Miamiju, istoj onoj u kojoj su joj svojevremeno obavljene transplantacije, izveštava AP. Beba, koja je dobila ime Alkadi, je na rođenju bila teška preko 2,5 kg.

Fatima Al Asnari je imala samo 19 godina kada joj je utvrđen krvni ugrušak u glavnoj stomačnoj veni, zbog čega joj je transplantirano pet organa.

Do 2011. u svijetu je obavljeno nešto preko 600 petostrukih transplantacija. Prema riječima Fatiminog akušera, dr Saliha Yasina, dosad je u Europi registrovano nekoliko porođaja žena koje su imale 'samo' po dva transplantirana organa.

Dr. Yasin ističe da je čudo već i to što je žena sa pet transplantiranih organa dovoljno zdrava da i pomisli na trudnoću.

Fatima je, inače, ranije morala da prekine trudnoću ubrzo pošto joj je prije šest godina dijagnoziran ugrušak. Ovog puta je zatrudnjela uz pomoć začeća in vitro.Tokom Fatimine trudnoće nije bilo infekcija, na šta je tim njenih ljekara bio pripravan, već samo nekoliko manjih komplikacija.

Ljekari napominju da je Fatima dovoljno zdrava da bi mogla pokušati postati majka i po drugi put.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak