Zemlja u mraku 2012. godine?

Radiosarajevo.ba
Zemlja u mraku 2012. godine?

Po saopćenju njemačke osiguravajuće kuće "Allianz", predstojeće oluje na Suncu bi mogle oštetiti električne transformatore širom svijeta. Veliki dijelovi planete bi zbog toga mjesecima bili bez struje. 

To bi proizvelo ogromne ekonomske gubitke, navodi se u saopćenju. 

Velika eksplozija na Sunčevoj površini bi mogla da oslobodi milijarde tona vrelog gasa pri brzini od 1,6 miliona kilometara na sat. Ukoliko vreli gas pogodi magnetno polje Zemlje, to bi izazvalo veliku solarnu oluju. 

"Kad zamislite da dijelovi zemalja ili kontinenata nedjeljama ili čak mjesecima ne bi imali struju... To je ozbiljna stvar. Trenutno nijedan satelit nije dovoljno blizu Sunca da bi dao upozorenje u roku dužem od sat vremena, prije nego što do oluje dođe", objasnio je stručnjak za solarnu fiziku sa britanskog univerziteta Lancaster Jim Wild.

Po njemu, modernizacija satelita koja bi ljudima na Zemlji dala više vremena da se pripreme za opasnost koštala bi oko milijardu dolara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak