Zašto su tikvice idealne za dijetu

Radiosarajevo.ba
Zašto su tikvice idealne za dijetu

Tikvice su povrće idealno za redukcionu dijetu, kao i za ishranu oboljelih od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Porijeklom iz Indije, dospjele su do mediteranskih zemalja, gdje se dosta koriste, dajući doprinos blagotvornom dejstvu mediteranske kuhinje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Tikvice, prema botaničarima, spadaju u porodicu tikvi, zajedno sa dinjom, ali za razliku od nje, koriste se kao povrće.

U svom sastavu imaju malo ugljenih hidrata, svega 3.3 %, 1 % bjelančevina i svega 0.3 % masti. Sadrže dosta vode i dijetnih vlakana (1.2 %). Sadržaj vitamina je mali i to uglavnom vitamini B grupe, C i folna kiselina. Od minerala ima kalija, fosfora, magnezija i mangana. Enegetska vrijednost je mala, jer u 100g tikvica ima samo 18 kcal.

Pogodne su za redukcionu dijetu, jer sadrže dosta vode i dijetnih vlakana, pri čemu je kalorijska vrijednost zanemariva. Ako tikvice koristite u dijeti za mršavljenje, bolje je da ih ne ljuštite, jer u kori ima najviše dijetnih vlakana i da im ne dodajete mnogo masnoće. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakana, smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida.

Kalij i magnezij djeluju na sniženje krvnog pritiska. Dijabetičari bi trebali da ih imaju češće na jelovniku, jer tikvice sa jedne strane nemaju mnogo ugljenih hidrata, a sa druge strane smanjuju resorpciju glukoze. Svojim djelovanjem na regulaciju masti, šećera i krvnog pritiska djeluju preventivno na pojavu arterioskleroze, srčanog i moždanog udara, piše Porodicnilekar.net.

Fitonutrijenti soka od tikvica djeluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvice redukuju simptome kod benigne hipertrofije prostate (adenom prostate). Da bi se taj efekat iskoristio, ne teba odstranjivati sjemenke tikvica.

Pri kupovini treba izabrati sitnije plodove sa nježnom zeleno – bijelom korom, jer su one u nutritivnom pogledu vrijednije. Tikvica ima skoro cijele godine, ali su najvrijednije od maja do augusta. Ljetne imaju tanju koru od zimskih. Mogu da se koriste i iz zamrzivača, gdje su ostavljene poslije blanširanja. Kao za ostalo povrće, tako i za tikvice važi da su vrijednije svježe, nego prerađene, pa ih sada tokom ljeta iskoristite da vas rashlade i zaštite od bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak