Zašto su jabuke toliko zdrave

Radiosarajevo.ba
Zašto su jabuke toliko zdrave


Novo istraživanje objavljeno u časopisu BMC Microbiology značajno je doprinijelo razumijevanju zdravstvenih dobrobiti koje ostvarujemo svakodnevnim konzumiranjem jabuka, piše portal biologija.com.hr.

Mikrobiolozi iz Državnog instituta za hranu sa Univerziteta u Danskoj hranili su jednu skupinu pacova prehranom bogatom sirovim i kuhanim jabukama i jabukovim sokom, a drugu su stavljali na kontroliranu prehranu. Potom su analizirali sadržaj mikroorganizama u probavnom sistemu pacova kako bi utvrdili ima li konzumiranje jabuka kakav učinak na broj tzv. prijateljskih bakterija u probavnom sistemu.

Povečan broj prijateljskih bakterija


"Neke su vrste bakterija na dobru glasu kada je riječ o dobrobitima koje pružaju zdravlju naše probave i mogu uticati na potencijalni rizik od raka. Tokom istraživanja suočili smo se sa poznatim problemom - mnoge tipove bakterija ne možemo jednostavno uzgojiti u kulturi u laboratoriju", pojašnjava Tine Rask Licht, voditelj istraživanja. Stoga su naučnici koristili genetičke metode kako bi ispitali mikrobiološki sastav crijeva. 16S rRNK molekula je koja se nalazi jedino kod bakterija i specifična je za pojedine sojeve. "Radeći na sekvencama molekula 16S rRNK izoliranim iz crijeva pacova i uspoređujući ih sa poznatim 16S rRNA molekulama bakterija, uspjeli smo odrediti koji mikroorganizmi obitavaju u svakoj skupini pacova", dodaje.

"Otkrili smo da su pacovi koji su jeli hranu bogatu pektinom, sastavnicom vlakana jabuka, imali povećan broj određenih bakterija koje mogu poboljšati zdravlje probavnog sistema", izjavio je Andrea Wilcks, jedan od istraživača. "Čini se da, kad se jabuke jedu redono i tokom dužeg vremenskog razdoblja, ove vrste bakterija pomažu u proizvodnji masnih kiselina koje osiguravaju idalne pH uslove za održanje ravnoteže mikroorganizama. Također stvaraju i butirat, tvar koja je važno gorivo za stanice stijenke crijeva."

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se odredilo odgovara li ljudski probavni sistem na konzumaciju jabuka na jednak način kao i probavni sistem štakora, ali ovi rezultati sigurno upućuju na činjenicu da evropsko najdraže voće ima zasluženo mjesto na svakodnevnom jelovniku, piše biologija.com.hr.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak