Zašto je dobra 20-satna radna sedmica

Radiosarajevo.ba
Zašto je dobra 20-satna radna sedmica

Rješenje za prevazilaženje većine izazova ekonomske krize i manjka energije nalazi se u skraćenju broja radnih sati u sedmici i dijeljenju radnog mjesta sa ranije nezaposlenim radnicima! Ovo gotovo utopističko stajalište objavila je britanska 'New Economics Foundation' (NEF) u suradnji s Centrom za analizu i socijalno isključenju Londonske School of Economics piše Guardian

Prijedlog datira od prije nekoliko godina, a suština je da bi državno ograničenje radne sedmice na dvadesetak sati riješilo problem nezaposlenosti, zaposleni bi imali više vremena za svoju porodicu, a potrošnja energije bila bi smanjena.

Robert Skidelsky  na svojoj stranici tvrdi kako tehnološki napredak podrazumijeva ukidanje mnogih radnih mjesta i povećanje nezaposlenosti. "Civilizirani odgovor na to bio di dijeljenje posla, a vlade bi trebale zakonski odrediti maksimalni broj radnih sati u  sedmici", kaže Skidelsky.

Za danas (11. januar) je u Londonu najavljen ekspertni skup na kojem će se prezentirati prednosi 21-satne radne sedmice. Opširnije na ovom linku

U NEF-u se zalažu za zamjenu prioriteta vlade: umjesto da potiče rast BDP-a, trebala bi se usmjeriti na pravedniju raspodjelu posla između onih koji ga imaju previše i onih koji ga uopće nemaju. Glavni argument protiv dužeg radnog vremena jesu  ekonomije Njemačke i Nizozemske, koje ostvaruju veći BDP od Velike Britanije, a njihovi radnici rade manje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak