Zaštitnički roditelji: Svako peto dijete se igra vani

Radiosarajevo.ba
Zaštitnički roditelji: Svako peto dijete se igra vani

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da se samo jedno od desetero djece danas redovno igra vani u parku, a kao glavnog krivca nalaze prezaštitnički nastrojene roditelje.


Osamdeset i jedan posto djece kaže da bi željelo imati više slobode i igrati se na otvorenom. Čak i kad im roditelji to dopuste, samo njih 20 posto smije se određeno vrijeme igrati bez njihovog nadzora.

Zbog toga stručnjaci upozoravaju roditelje da danas odgajaju djecu pod staklenim zvonom, uskraćujući im neovisnost, iskustvo i obrazovanje, te upoznavanje vanjskog svijeta i pripremu za odraslu dob.

Istraživanje je obavljeno na 1.150 odraslih osoba i 502 djece u dobi od 7 do 11 godina, i pokazalo je kako je 40 posto danas odraslih ljudi imalo priliku igrati se vani u djetinjstvu. Tek 24 posto današnje djece igra se u prirodi, a u ispitivanje su uključena i ona koja žive u njezinoj neposrednoj blizini.

85 posto roditelja reklo je da bi voljela da se njihova djeca mogu slobodno igrati vani bez nadzora, ali se boji da bi im mogle nauditi nepoznate osobe ili ih pregaziti auto.

Organizacija Natural England započela je kampanju tokom koje će u sljedeće tri godine preko milion djece potaknuti da posjete farme i prirodne rezervate, te da se počnu baviti vrtlarstvom.

"Briga za sigurnost djece je sama po sebi razumljiva, ali kada djeca ne mogu izaći van i slobodno istraživati svijet prirode, riskiramo odgajanje generacije djece čije će iskustvo definirati isključivo internetske stranice i kompjutorske igrice.", rekao je Stephen Moss, koji se aktivno bavi istraživanjem na ovom polju.

Tporta.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak