Zaštitite rabarbaru tokom zime: Saznajte šta trebate nastaviti

0
Radiosarajevo.ba
Zaštitite rabarbaru tokom zime: Saznajte šta trebate nastaviti

Rabarbara je izvanredna biljka za zimski vrt, jer je vrlo otporna na hladnoću i može proizvesti snažnije stabljike ako joj se pruži minimalna pažnja tokom zime.

Međutim, zbog svoje izdržljivosti, mnogi vrtlari zanemaruju utjecaj mraza na ovu biljku. Kada tlo stalno zamrzava i otapa, višak vlage se može nakupljati oko korijena rabarbare, što povećava rizik od truljenja ili pomicanja biljke iz zemlje. Jami Boys, vrtlar i osnivač An Oregon Cottage, podijelila je jednostavan savjet o tome kako zaštititi rabarbaru od vlažnog britanskog vremena, ključ je u malčiranju.

Malčiranje je jednostavna vrtlaraska tehnika koja podrazumijeva prekrivanje gornjeg sloja tla oko biljke materijalom kako bi je zaštitili od ekstremnih vremenskih uvjeta. Za rabarbaru, malčiranje zimi pomaže u održavanju stabilne temperature tla, što sprječava njegovo smrzavanje i sprječava nakupljanje previše vode. Ovaj postupak također štiti korijen biljke, čineći ga zdravim i suhim, što kasnije omogućava da rabarbara proizvodi deblje stabljike u sezoni.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Svi za jednog, jedan za svi

Stručnjaci preporučuju korištenje organskog materijala kao što su kompost, sijeno ili osuši lišće za malčiranje, jer ovi materijali brzo ispuštaju višak vlage i s vremenom se razgrađuju, obogaćujući tlo hranjivim tvarima. Nakon što osigurate materijal za malč, važno je ukloniti sve korove i trule biljke oko rabarbare kako biste tlo održali što čišćim.

Malč treba biti labav, kako bi vlaga mogla lako drenirati, pa ga treba rasporediti u debljini od pet do deset centimetara oko biljke. Također, potrebno je ostaviti razmak između malča i korijena biljke kako bi se omogućila dobra cirkulacija zraka oko središta rabarbare. Redovno provjeravanje malča važno je kako bi se spriječilo njegovo zbijanje, što bi moglo ometati pravilnu zaštitu biljke.

Malčirati rabarbaru treba samo kada je biljka u mirovanju, jer svaki novi rast može biti osjetljiv i podložan propadanju zbog štetočina ili bolesti. U proljeće, čim temperature počnu rasti, malč treba ukloniti kako bi tlo moglo zagrijati i potaknuti novi rast rabarbare, što će rezultirati jačim stabljikama za novu sezonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak