Zara se obavezala na proizvodnju bez otrova

Radiosarajevo.ba

Najveći svjetski proizvođač odjevnih predmeta, Inditex, pod čijim okriljem se nalazi i brend Zara, obavezao se da će izbaciti sve štetne hemikalije korištene u proizvodnom procesu do 2020. Ova odluka kompanije uslijedila je nakon jednosedmičnog intenzivnog pritiska od strane Greenpeacea.

Greenpeace je tokom 2012. analizirao odjeću dvadesetak poznatih brendova, kupljenih u 29 zemalja svijeta, a koja je proizvedena  u Kini i drugim zemljama u razvoju u kojima svoje prozivodne pogone ovi brendovi imaju. U dvije trećine analiziranih uzoraka otkrivena je prisutnost nonilfenol etoksilata, a u nekim predmetima pronađeni su i ftalati i boje koje sadržavaju kancerogene amine.

Nonilfenoj etoksilat se često koristi u tekstilnoj industriji kod proizvodnje prirodnog i sintetičkog tekstila, a potom se izlijeva u kanalizaciju i razlaže u vrlo otrovan nonilfenol koji remeti rad hormona.

Supstance pronađene u velikoj većini analiziranih proizvoda mogu izazvati alergije, a u slučajevima veće izloženosti mogu biti i kancerogene.

Među najpoznatijim spornim brendovima su Zara, Calvin Klein i Levi's, a budući da se radi o velikim igračima na tržištu mode, veliki je i pogubni uticaj po okolinu i zdravlje ljudi koji njihova proizvodnja ostavlja. Zara proizvede 850 miliona odjevnih predmeta godišnje, pa nije teško zamisliti količine otrova za koju je odgovorna proizvodnja ove kompanije u zemljama u razvoju.

Zara se ranije branila argumentom da nema nadzor nad svim proizvodnim pogonima u Kini jer su zato zadužene njene partnerske kompanije na tlu Kine, ali je sada saopštila da će zahtijevati od njih da otkriju sve detalje proizvodnog procesa već do marta 2013. godine, te da iz proizvodnje izbace tvari koje uzrokuju hormonski disbalans do kraja 2015. godine.

Iz kompanije je stiglo i obećanje da će javnost biti obaviještene o svim detaljima njihove proizvodnje u zemljama u razvoju do aprila 2014., a nakon toga putem godišnjeg izvještaja.

„U skladu sa svojim dugoročnim programom održivosti, Inditex prepoznaje hitnu potrebu za izbacivanjem svih štetnih hemikalija iz svoje proizvodnje, te se obavezuje za potpunu eliminaciju hemijskih sredstava kakvi su formaldehid, arilamini, fenoli, kadmij, nikl i boje koje izazivaju alergije“, napisano je na web stranici kompanije.

Moda bez otrova

Zara je postala osmi brend koji je potpisao Greenpeaceovu 'mapu puta' s ciljem smanjenja zagađenja kojem tekstilna industrija u velikoj mjeri doprinosi, a tome je najviše doprinio pritisak javnosti, putem online peticija i društvenih mreža. Nakon što je Greenpeace objavio podatke o najvećim zagađivačima među modnim brendovima, nekoliko stotina aktivista širom svijeta održalo je proteste u Zarinim buticima: u Budimpešti, Ženevi, Hamburgu, Hong Kongu i Madridu, a kako su oni izgledali pogledajte u fotogaleriji.

Drugi brendovi koji su potpisali Greenpeacovu mapu za modu bez otrova su Adidas, C&A, H&M, Li-Ning, Nike, Puma i Marks & Spencer, a u Greenpeacu kažu da se nadaju kako će pritisak natjerati i druge velike modne kuće poput Esprita, Gapa i Victoria's Secret da se obavežu na netoksičnu proizvodnju.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak