Zanimljiva metoda odbrane od pljačkaša: Stavite ovu biljku na prozor i otežajte im ulazak

0
Radiosarajevo.ba
Zanimljiva metoda odbrane od pljačkaša: Stavite ovu biljku na prozor i otežajte im ulazak

Kad je NBC New York napravio anketu sa zatvorenim provalnicima o njihovom načinu pljačkanja domova, otkrili su da ih je gotovo 42 posto ušlo kroz odškrinut prozor. Što je još gore, gotovo 50 posto nije marilo za instalirani alarmni sistem.

Iako niti jedna pojedinačna mjera ne može pružiti besprijekornu sigurnost protiv nekoga ko je fiksiran na pljačku vašeg doma, njihov zadatak može biti mnogo teži s drugom linijom oštre odbrane s bodljama ili žicama. Ukratko, krajnje je vrijeme da posadite bodljikavi kaktus (Opuntia spp.), prenosi House Digest.

Iako su neki možda upoznati s biljkom o kojoj je riječ zahvaljujući vrlo jestivim, izrazito saharinskim opuncijama, to nije jedino za što je biljka dobra. Bodljikavi kaktus proizvodi gotovo 8 centimetara duge bodlje na svojim stabljikama (ili jastučićima), koje neki pogrešno identificiraju kao lišće.

Nakon asistentice Nadire Kuljuh-Bolić, Univerzitet u Sarajevu se oprostio od dvoje profesora

Osim toga, skup sićušnih, iako zastrašujućih, dlakavih čekinja koje se nazivaju "glohide" izrastaju iz areola (izbočina) kaktusa. Ove bodlje i glohide zadaju nevjerovatno bolan udarac ako se neko samo okrzne pokraj njih, osobito ako dođu u dodir s očima i kožom, a teško ih je ukloniti nakon što se usade. Kao što možete pretpostaviti, skakanje kroz prozor na kojem to trnje stoji visoko i šiljato bit će vrlo neugodna, ako ne i potpuno nepremostiva, prepreka za mnoge uljeze.

Iako se bodljikavi kaktus može uzgojiti iz sjemena, najbolje je započeti s reznicama jer je cilj brzo postaviti dodatni zaštitni sloj oko prozora. Možete ih pronaći u većini rasadnika, a izbor je poprilično širok za ono što vam treba.

Kao što je uobičajeno za porodicu kaktusa, ova vrsta uspijeva na siromašnom, pjeskovitom ili plitkom kamenitom tlu. Njihova navika skladištenja vode je tako sjajna da bi, za razliku od drugih ukrasnih biljaka, bodljikavi kaktus radije bio bez vode dok se ustali u prvom mjesecu sadnje.

Potrebno im je više od šest sati dnevnog izlaganja suncu, a ne želite raditi na kompromisu s drenažom jer stajaća voda uzrokuje truljenje korijena. Kako biste stvorili neprobojnu barijeru pokraj svog prozora, biljke kaktusa uzgajajte blizu jednom drugom, ali svakako uzmite u obzir njihovo konačno širenje u zrelosti, jer sorte mogu biti široke između 90 cm i 4,5 metara, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak