Zahra Lari, prva klizačica s hidžabom na svjetskoj sceni

Radiosarajevo.ba
Zahra Lari, prva klizačica s hidžabom na svjetskoj sceni

Sedamnaestogodišnja Zahra Lari prva je državljanka Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se takmičila na međunarodnom takmičenju u umjetničkom klizanju, koje je prošle održano u Italiji. Osim toga, Lari je i prva djevojka s hidžabom koja se pojavila na jednom takmičenju u umjetničkom klizanju.

„Bilo je to sjajno iskustvo. Ljudi su bili zaista fini i sklopila sam brojna prijateljstva“, rekla je Zahra za medije nakon što se vratila u svoj rodni Abu Dhabi.

Niko me nije pitao zašto nosim hidžab dok nastupam“, dodala je ova klizačica čiji je nastup na međunarodnom takmičenju osiguralo Sportsko vijeće Abu Dhabija.

 

Za razliku od većine klizača i klizačica, koji se počinju baviti ovim sportom sa četiri godine, Zahra je počela klizati tek sa 11. Danas trenira dvaput dnevno, šest dana u sedmici, prije i poslije škole. Ustaje u 4.30 kako bi mogla odraditi vježbe prije izlaska na led, ali kaže da joj to ne predstavlja napor jer voli sport kojim se bavi.

„Završila sam u najboljih 15 na Evropskom kupu, ali mislim da sam napravila odličan posao, budući da mi je ovo prvi međunarodni nastup“, rekla je medijima u svojoj zemlji. Zahra je također svjesna da na međunarodnim takmičenjima predstavlja svoju zemlju i kaže:

„Nadam se da će moj primjer inspirisati više žena iz Emirata da se počnu baviti ne samo ovim sportom nego bilo kojim sportom koji im se dopada“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak