Zabranjeno 'lajkati' protiv kraljevske porodice

Radiosarajevo.ba
Zabranjeno 'lajkati' protiv kraljevske porodice

Premda kraljevska porodica na Tajlandu ne igra nikakvu značajnu ulogu u politici ove zemlje, zakoni je jako dobro štite od svake vrste 'duševne boli'.

Tako je jedan Tajlanđanim prošle sedmice osuđen na čak 20 godina zatvora zbog slanja SMS poruka čiji je sadržaj ocijenjen 'uvredljivim po kraljevsku porodicu'. Nesretni protivnik monarhije, Ampon Tangnoppakul uhapšen je u augustu prošle godine, nakon što je poslao nekoliko poruka ličnom tajniku tadašnjeg premijera Abhisita Vejjajive. 61-godišnji Tajlanđanin je nakon presude rekao da se ne osjeća krivim.

Dva dana nakon ove presude, ministar vlade Tajlanda je upozorio korisnike Facebooka iz ove zemlje da mogu biti zakonski procesuirani ukoliko kliknu 'like' na post koji bi se mogao smatrati uvredljivim po monarhiju. Zakon kojim je zaštićena kraljevska porodica na Tajlandu jedan je od najstrožih na svijetu, te je čak i citiranje uvrede ilegalno.

Ministar tehnologije, Anudith Nakornthap, upozorio je da bi svaki korisnik Facebooka trebao biti vrlo oprezan pri svojim akcijama slaganja sa anti-monarhijskim postovima i stranicama, jer svaki dokaz o tome bi mogao rezultirati zakonskim sankcijama.

Prema statistici, u 2010. godini je na Tajlandu zabilježeno 36 ovakvih slučajeva 'vrijeđanja' kraljevske porodice, dok ih je 2005. bilo 18, a samo jedan 2000. godine. Amnesty International i druge organizacije za ljudska prava smatraju da vlada na ovaj način sprečava slobodu govora i mišljenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak