Zabranjene knjige Chicano i Indijanskih autora

Radiosarajevo.ba
Zabranjene knjige Chicano i Indijanskih autora

Škole u Tucsonu su zabranile knjige, koje se koriste u izučavanju Meksičko-Američkih studija, a koja su djela autora Chicano i Indijanskog porijekla, prenosi zinnedproject.org.

Učenici navode da su zabranjene knjige uzete iz učionica i njihovih ruku, uključujući i knjigu sa fotografijama Mexica. U plaču su rekli da ih je to ponašanje podsjetilo na nacističku Njemačku i da nisu mogli više spavati, otkako se to dogodilo. 

Zabranjene knjige su "Rethinking Colombus", zbirka eseja raznih autora koji pripadaju domorodačkom stanovništvu Amerike, dvije knjige Indijanskog autora Sherman Alexieja i zbirka poezije Ofelie Zepede. Osim djela autora Chicano ili Indijanskog porijekla, zabranjena je i knjiga "Oluja" Williama Shakespeara. 

Administratori su naložili učiteljima da izbjegavaju djela, čija centralna tema je "rasa, etničnost ili ugnjetavanje".

Ovo nije prvi put da je knjiga "Rethinking Columbus" zabranjena. Prvi put se to desilo za vrijeme apartheida u Južnoj Africi u 1986. godini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak