Zabranjena reklama koja tvrdi da je krzno – eko

Radiosarajevo.ba
Zabranjena reklama koja tvrdi da je krzno – eko

Reklama Evropske asocijacije uzgajivača krznašica (European Fur Breeders Association), u kojoj se tvrdi da je nošenje krzna ekološki osviješten čin, zabranjena je od strane britanskog komiteta za reklamni standard.

Na web stranici komiteta, ASA, u reklami je navedeno da je krzno  ekološki proizvod, pošto je trajnije od mnogih tkanina i lako se prerađuje. Od prerađene krznene odjeće, tvrdi asocijacija, mogu se praviti tašne i drugi modni detalji. U reklami asocijacije proizvodnja krzna je okarakterisana kao "ekološko najizbalansiraniji sistem u poljoprivredi".

Zabrana komiteta uslijedila je nakon žalbe udruženja Globalne inicijative za zaštitu životinja, koje je upozorilo da reklama dovodi kupce u zabludu, pošto proizvodnja krzna od nutrije, na primjer, više ugrožava životnu sredinu nego proizvodnja tekstila. Udruženje je podcrtalo i da unošenje hrane na životinjske farme i iznošenje krzna takođe štetno djeluje na ekologiju.

ASA je samo djelimično podržala žalbu udruženja Globalne inicijative za zaštitu životinja, ali je ipak priznala da osnovni sadržaj reklame EFBA može da dovede potrošače u zabludu.

Komitet je saopštio da reklama ne sadrži uvjerljiv i pun dokaz da proizvodnja krzna ne ugrožava životnu sredinu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak