Za veću energetsku efikasnost u BiH

Radiosarajevo.ba
Za veću energetsku efikasnost u BiH

Travnik je treći među šest bh. gradova koji se obavezao na veću energetsku efikasnost u sklopu projekta “Konsultacije za energetsku efikasnost u BiH”. Memorandum o razumijevanju potpisali su u srijedu predstavnici općine i predstavnika projekta.

Cilj projekta  je da se poveća energetska efikasnost kroz ekonomičnije i nove načine korištenja energije. Metodologija se zasniva na principu 20-20-20 (smanjenje emisije staklenickih gasova za 20% do 2020 godine kroz povećanje energetske efikasnosti za 20% i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 20%).

Smanjenje emisije staklenickih gasova za 20% do 2020. kroz povećanje energetske efikasnosti za 20% i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 20%

Projekat finansira Njemačka Vlada kroz GIZ (njemačko društvo za internacionalnu saradnju), a sprovodi konzorcij od dvije njemačke kompanije  GFA Consulting Group i INTEGRATION

“Održivi energetski akcioni planovi”, koji će se primjenjivati u općinama - potpisnicama memoranduma, su dokumenti koji se izađuju prema metodologiji Saveza  gradonačelnika evropskih gradova. Ovaj Savez formiran je od strane Evropske komisije u cilju globalnog smanjenja emisije stakleničkih gasova, potvrdili su nosioci projekta za Radiosarajevo.ba.

Kako nam je rečeno, memorandum o razumijevanju je već potpisan sa općinama  Zenica, Prijedor i Travnik, a uskoro bi se trebao potpisati u općinama Livno, Laktaši i Zvornik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak