Za sve koji planiraju putovanje: Prag uvodi nove mjere zbog pijanih turista

0
Radiosarajevo.ba
Za sve koji planiraju putovanje: Prag uvodi nove mjere zbog pijanih turista

Glavni grad Češke zbog svoje je povijesti, kulture, arhitekture, ali i jeftinog piva turistička destinacija koju je samo prošle godine iz ovog ili onog razloga posjetilo više od sedam miliona turista.

Odlično za proračun, noćna mora za svakodnevni život i kvalitetu života stanovnika centra koji muku muče s bukom i neredom pijanih turista.

Ne alkoholnom turizmu

Zbog toga je praška gradska vlast odlučila zabraniti organizovane grupne posjete pivnicama u razdoblju od 22 do 6 sati. Osim brige za stanovništvo, cilj je i mijenjanje percepcije Praga kao party-destinacije. Zamjenik gradonačelnika Praga, Jiri Pospisil, izjavio je da grad ovom odlukom želi obeshrabriti turiste koji dolaze "nakratko i samo da bi se napili" i istovremeno privući više "kulturnijih turista", prenosi AFP.

Rasim i Hedija iz BiH dnevno zarade do 700 KM berući vrganje: 'Uzmite kantu i zaputite se u šumu'

Zabrana organizovanih noćnih posjeta pivnicama trebala bi stupiti na snagu početkom novembra, ali njezin cilj nije spriječiti ljude da popiju pivo koje je važan dio tradicije ovog grada, nego će se usmjeriti na probleme narušavanja javnog reda, rekao je Adam Zabranský, član praškog gradskog vijeća i autor ovoga prijedloga.

"Ne želimo podržati jeftin alkoholni turizam koji je nažalost još uvijek prilično uobičajen u Pragu", dodao je Zabranský za The Associated Press.

Zabrana se odnosi samo na organizovane grupne obilaske pivnica koje nude turističke agencije, što su one dočekale s negodovanjem jer tvrde da će stvari još više izmaknuti kontroli ako s pijanom grupom nije i vodič, a mjeru smatraju licemjernom jer je Prag decenijama profitirao na svojoj reputaciji party-grada.

U Gradu su međutim odlučni, a za koji dan snage gradskog redarstva počinju kontrolisati stanje u pivnicama od 22 sata uvečer do 6 ujutro. Zateknu li grupu koja pije "preko agencije", organizatorima slijedi kazna od oko osam hiljada maraka (četiri hiljade eura).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak