Za širenje EHEC-a krivi krastavci iz Španije

Radiosarajevo.ba
Za širenje EHEC-a krivi krastavci iz Španije

Krastavci uvezeni iz Španije uzrok su ešerihije koli koja se u Njemačkoj masovno širi i od koje je do sada preminulo petoro ljudi, ustanovili su danas stručnjaci Instituta za higijenu u Hamburgu.

Stručnjaci su ustanovili da su krastavci, uvezeni izi Španije, uzročnici EHEC - bakterijske infekcije, od koje je do sada oboljeno oko 600 lica, a kod barem 240 lica bolest protiče izuzetno teško, praćena teškom anemijom i otkazivanjem funkcije bubrega.

Predsjednik Odbora Evropskog parlamenta (EP) za zdravstvo nije isključio mogućnost da se unutar EU proglasi stanje uzbune prvog stepena koje podrazumijeva pozivanje svih zemalja da preduzmu mjere zaštite stanovništva.

Eksperti pozivaju na oprez i na pranje ruku, detaljno i efektno pranje povrća, noževa, daski za sječenje i čišćnje, redovno otapanje frižidera, izbacivanje smeća, dezinfekcija toaleta, a poslije prvih simptoma savjetuju odlazak kod ljekara, kao i mirovanje i uzimanje najmanje dva litra tečnosti dnevno.

Naučnici Univerzitetske klinike u Minsteru izrazili su uvjerenje da su otkrili tačan tip ove bakterije koja je opasna po život i da je riječ o tipu HUSEC kod kojeg ne pomažu mnogi antibiotici, među kojima i penicilin, navodeći da, ipak, postoji jedna grupa koja pomaže.

Simptomi infekcije EHEC-bakterijom su teški i krvavi prolivi, a u sljedećoj fazi oštećenja bubrega i mozga, koja u pet odsto slučajeva završava smrću. Bakterija nije nova niti nepoznata, prvi put je sedamdesetih godina naučno opisana, ali ono što su naučnici do sada znali i aktuelna situacija ukazuju na to da se, piše štampa, bakterija promijenila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak