Za bolje raspoloženje – prestanite pušiti

Radiosarajevo.ba
Za bolje raspoloženje – prestanite pušiti

Raspoloženje će vam se popraviti ukoliko prestanete pušiti, kažu rezultati novog istraživanja prema kojem je učinak prestanka pušenja jednak učinku konzumiranja antidepresiva.

„Glavna je poruka da se ljudi, kada prestanu pušiti, bolje osjećaju nego dok su pušili, kazao je  Paul Aveyard, voditelj tima britanskih znanstvenika sa sveučilišta Oxford, dodajući da kad se radi o pušačima s mentalnim problemima za kliničare često postoji osjećaj da im se uskraćuje način da se nose sa stresom. „No zapravo pomažemo tim ljudima da se osjećaju bolje“, istako je Aveyard, prenosi Fena.

Britanski znanstvenici su do svojih zaključaka došli nakon što su proučili rezultate 26 ranijih istraživanja o prestanku pušenja osoba koje su prosječno pušile 20 cigareta dnevno. U svim istraživanjima procjenjivano je stanje mentalnog zdravlja dok su još pušili te šest mjeseci nakon prestanka pušenja. U usporedbi s pušačima istraživanjem je utvrđeno da se kod osoba koje su prestale pušitibilježio pad tjeskobe, depresije i stresa te poboljšanje psihološke kvalitete života.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British medical journal BMJ.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak