WHO: Za debelu djecu krive su reklame

Radiosarajevo.ba
WHO: Za debelu djecu krive su reklame

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva na hitnu akciju za okončanje problema debljine kod djece, tako što će se smanjiti marketing nezdrave hrane i bezalkoholnih napitaka, prenosi Glas Amerike.

U Ženevi je WHO prije nekoliko dana objavio nove preporuke za poboljšanje zdravlja djece.

Djeca širom svijeta izložena su marketingu hrane u kojoj je previše masti, šećera i soli – tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija.

Zdravstveni dužnosnici navode lošu prehranu kao jedan od četiri glavna faktora koji vode raku, dijabetesu, kardiovaskularnim bolestima i kroničnim bolestima pluća; bolestima koje uzrokuju više od 9 miliona prijevremenih smrtnih ishoda godišnje.

Tim Armstrong, koordinator za programe prevencije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kaže da je jedan od rizičnih faktora  – debljina – rastući problem kod djece u siromašnijim zemljama: "Trenutno u svijetu 42 miliona djece mlađe od pet godina, je ili predebelo ili je patološki debelo. 35 miliona od ta 42 žive u zemljama niskih i srednjih primanja, prenosi Glas Amerike.

Primjer države Samoa

Palantina Toelupe, ministrica zdravlja u Samoi, maloj otočkoj državi u Tihom oceanu, sa 180.000 stanovnika, kaže da je većina stanovništva predebela i patološki debela zbog modernizacije i promjena u načinu života.  "Jako smo zabrinuti jer već sad imamo vrlo debelu i bolesnu populaciju odraslih osoba, a očekuju nas i pedijatrijski problemi vezani uz nezarazne bolesti. Teško nam je natjecati se s multinacionalnim kompanijama u medijima kako bismo se borili protiv njihovih reklama i utjecajem koje one imaju na našu djecu," kaže Toelupe.

Svjetska zdravstvena organizacija okrivljuje televizijsko reklamiranje kojime se provodi najveći dio marketinga nezdrave hrane. Kako je rečeno, dokazano je da reklame utječu na prehrambeni ukus djece, na ono što žele jesti, te, na koncu, na njihove potrošačke navike.

Zakonski regulisati oglašavanje nezdrave hrane

Zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije još su prošle godina usvojile nove preporuke o marketingu hrane i bezalkoholnih napitaka, usmjerenom djeci kao publici. Poziva se na nacionalni i međunarodnu akciju u ograničavanju izloženosti djece marketinškim porukama koje promiču hranu bogatu zasićenim masnoćama, trans-masnim kiselinama, šećerima i solju.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da vlade moraju predvoditi u tom procesu kroz zakone koji ograničavaju štetne marketinške metode usmjerene prema djeci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak