Vrućine su nesnosne, rashladite se hranom

Radiosarajevo.ba
Vrućine su nesnosne, rashladite se hranom

Kako ljetne vrućine postaju veće, tako se i jelovnik mora mijenjati. Hrana treba biti što laganija jer teža hrana dodatno zagrijava tijelo. Osim što treba unositi mnogo tečnosti u organizam, treba se osvježiti i rashladiti hranom kao što su voće i povrće, jogurt, sladoled i hladna supa, pišu Nezavisne.

Voće štiti kožu

Među najkorisnijim namirnicama koje se preporučuju ljeti je voće. Predstavlja odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa, na primjer betakarotena i likopena, koji nude dodatnu ljetnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Takođe, voće obiluje vodom koja posebno ljeti služi kao dodatni izvor prijeko potrebne tečnosti te istovremeno hladi.

 

Povrće nadoknađuje izgubljenu tečnost

Kao voće, i povrće je vrijedan izvor nutrijenata, posebno antioksidansa. Povrće sadrži i znatan udio vode pa na prirodan način hladi tijelo i nadoknađuje izgubljenu tečnost. I povrće i voće obiluje kalijem, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i kojeg je neophodo nadoknaditi za optimalno funkcionisanje organizma.

Salate, hranjive i lako probavljive

Najbrži recept za osvježenje je priprema salata od voća i povrća načinjenih od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa, krastavaca, paprike, paradajza, zelene salate te tikvica i patlidžana. Dodatkom kuhanih i ohlađenih žitarica, te laganog mesa peradi ili ribe salate postaju osvježavajući, hranjiv i lako probavljiv glavni obrok idealan za vrućine.

 

Jogurt osvježava i hladi

Lagani mliječni napitak jogurt odličan je izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od brojnih neželjenih ljetnih infekcija jer čini dobro crijevnoj mikroflori. Mnogi ga vole piti tokom toplih ljetnih dana jer osvježava i hladi. O prikladnosti te namirnice za vruće ljetne dane svjedoče i nacionalni specijaliteti iz toplih zemalja, indijski lhassi i grčki tzatziki, jela koja osvježavaju i hlade, a osnovni sastojak im je jogurt.

Nezaobilazni voda i čaj

Tijelo se usljed velikih ljetnih vrućina rashlađuje znojenjem izlučujući pritom toksine, ali i elektrolite i vodu koje je neophodno neprestano rashlađivati. Kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost i pružili organizmu osvježenje, najbolje je posegnuti za vodom i nezaslađenim čajem na sobnoj temperaturi. Pri vrlo intenzivnom znojenju, dobar su izbor i izotonični napici koji uz tečnost nadoknađuju i izgubljene elektrolite, ali opet ohlađeni na sobnoj temperaturi jer previše hladna pića imaju nepoželjan učinak, pojačavaju osjećaj topline.

Žitarice u salati

Raznovrsne žitarice, poput pšenice, ječma, prosa, kvinoje, amaranta, kus-kusa, bulgura, mogu se pripremiti kuvanjem uz dodatak male količine maslinovog ulja i soli. Kuhane žitarice mogu se ohladiti i dodavati raznim jelima, a ljeti se najbolje slažu sa hranjivim salatama.

Sladoled nas čini sretnima

Iako sladoled neće ohladiti užarena tijela, psihološka je pomoć tokom vrućih ljetnih dana. Hranjiv je, ukusan i čini nas sretnima.

Hladne supe - cjeloviti obrok

Za jako tople dane idealan obrok može biti samo hladna supa koja neće opteretiti probavu i tako dovesti do pregrijavanja. Idealne su lagane povrtne supe sa dodatkom krastavca, tikvice ili tofua, koje će pružiti osvježenje i nadoknaditi elektrolite izgubljenje znojenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak