Vrsta Homo sapiens starija nego što se mislilo

Radiosarajevo.ba
Vrsta Homo sapiens starija nego što se mislilo

Izraelski arheolozi su prošloga utorka otkrili ljudske ostatke modernog Homo sapinsa stare 400.000 godina, što je ponovo dovelo u pitanje teoriju da se naša vrsta prvobitno razvila u Africi.

Avi Gopher sa Instituta za arheologiju pri Univerzitetu u Tel Avivu je objavio da su testiranja stalagmita, stalaktita i drugog materijala otkrivenog u pećini istočno Tel Aviva ukazala da bi osam pronađenih zuba mogli biti najraniji dosadašnji tragovi naše vrste.

Pećina je bila nastanjena u period od 250.000 godina, od prije otprilike 400.000 godina do otprilike 200.000 godina.

“Zubi su bili razbacani u dva nivoa pećine, neki u dubljim slojevima, čija se starost može procijeniti na 400,000 godina i drugim slojevima za koje procjenjujemo das u stari 200.000 godina. Najstariji ostaci su 400.000 godina stari.”, potvrdio je Avi i izrazio mišljenje da otkriče dovodi u pitanje dosadašnju teoriji o kolijevci modernog čovjeka u Africi.

“Za sada je prihvaćeno da je najraniji Homo sapiens za kojeg znamo živio u istočnoj Africi prije više ili manje od 200.000 godina. Do sada nemamo saznanja da je bilo otkrića koje bi potvrdili ranijeg Homo sapiensa”, dodao je.

Iskopavanja u pećini se nastavljaju u nadi da će “daljnja otkrića omogućiti da se potvrde dosadašnji nalazi i tako se prošire naša saznanja o evoluciji čovječanstva, a posebno o pojavi modernoga čovjeka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak