Volite pesto: Pripremite ga sami!

Radiosarajevo.ba
Volite pesto: Pripremite ga sami!

Naziv pesto vodi porijeklo od italijanske riječi pestare što znači udarati, gnječiti, a originalni recept sprema se u upravo u avanu gdje se svi sastojci gnječe.

Ako nemate avan, pesto možete praviti u blenderu ili multipraktiku.

Sastojci

3-4 šolje lišća bosiljka
3 češnja bijelog luka
100 g parmezana
20 g pinjola (ili 50 g indijskog oraha)
1-1,5 dl maslinovog ulja
kašičica (ili manje) soli

Priprema

Operite bosiljak, izmiksajte ga u blenderu s bijelim lukom i pinjolima. Dodajte parmezan, zatim postepeno maslinovo ulje i još miksajte da se sve sjedini u masu poput majoneze.

Pesto pripremajte samo od listova bosiljka, cvjetove i grane odvojite jer daju gorak ukus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak