Vjernici u SAD sve više podržavaju istospolne brakove

Radiosarajevo.ba
Vjernici u SAD sve više podržavaju istospolne brakove

Amerikanci sve više podržavaju istospolne brakove i od 32 posto pristalica 2003. godine, 2013. godinje njih 53 posto nema ništa protiv takvih brakova, saopštio je američki centar Public Religion Research, prenosi agencija Beta.

U anketi sprovedenoj nad 4.500 ljudi, pripadnici najvećih religija sve više podržavaju homoseksualne brakove.

Najmanje 83 posto američkih Jevreja, 62 posto protestanata i 58 posto rimokatolika izjavilo je da nema ništa protiv takvih brakova. Ipak, 59 posto crnaca protestanata je protiv.

Neke američke države se još protive legalizaciji homoseksualnih brakova. Rasprave o tome pitanju se trenutno vode u Virginiji, Utahu i Michiganu.

Najkonzervativnija je Arizona, koja je nedavno donijela zakon koji dozvoljava trgovcima i hotelijerima da odbiju uslužiti homoseksualne parove. Pristalice tog zakona su ga nazvali "Nema torte za homoseksualce" (No cake for gays).

Republikanci, koji čine većinu u Arizoni, naveli su da su donijeli zakon zabrinuti za trgovce-protivnike homoseksualnog braka. Oni su naveli primjer iz susjedne države New Mexico, gdje je fotografkinja Elaine Huguenin odbila da slika vjenčanje dvije lezbijke, pa je tužena sudu zbog diskriminacije.

Američki Vrhovni sud je u junu prošle godine potvrdio pravo homoseksualnih osoba na sklapanja braka i priznao im socijalne beneficije.

Istospolni brak je i dalje zabranjen u oko 30 američkih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak