Vjera u boga koji kažnjava loša za mentalno zdravlje

Radiosarajevo.ba
Vjera u boga koji kažnjava loša za mentalno zdravlje


Dok se ljudi pitaju da li je bog stvorio čovjeka, ili čovjek boga, naučnici žele saznati kako vjera utiče na mentalno zdravlje ljudi. Nedavno istraživanje pokazuje da različito percipiranje boga, od sveprisutnog do neprisutnog, od osvetoljubivog do blagog, mogu uticati na naše mentalno zdravlje, piše B92.

Psiholozi su analizirali anketu sprovedenu 2010. kako bi utvrdili kako nečija percepcija boga, negativna, pozitivna ili neutralna, može da utiče na paranoju, opsesiju i kompulsivnost osobe.

Istraživači su interpretirali misli ispitanika u vezi sa vjerom u boga na osnovu šest pridjeva: apsolutan, kritičan, pravedan, sklon kažnjavanju ili sujetan, a pridjeve su potom obilježili na skali od 1 do 4.

Vjerovanje u indiferentnog boga, pokazalo se, nije povezano s navedenim simptomima, ali je povećanje paranoje, opsesije i kompulsivnosti primjećeno kod osoba koje su vjerovale u boga koji kažnjava.

Kod osoba koje vjeruju u blagog boga primjećena je redukcija ovih simptoma, dok opšta nervoza nije bila povezana sa njihovim vjerovanjima.

„Pretpostavljamo da vjerovanje u blagonaklonog boga ograničava procjenu prijetnji i opasnosti u svijetu, a samim tim smanjuje i psihijatrijske simptome. Vjerovanje u boga koji kažnjava, pojačava prijetnje ivjerovanje u opasan svijet i samim tim pojačava simptome“, tvrde istraživači.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak