Vitamin B6 smanjuje simptome depresije

Radiosarajevo.ba
Vitamin B6 smanjuje simptome depresije

Studija objavljena u časopisu The European Journal of Clinical Nutrition istraživala je utjecaj vitamina B6 na pojavu depresije u osoba dobi 21 do 67 godina u Japanu.

Rezultati ukazuju na važnost adekvatne razine vitamina B6 u krvi. 

U studiji je sudjelovalo 422 ispitanika koja su ispunila anketu pri čemu 210 ispitanika nije imalo simptome depresije. Ispitanici su praćeni tokom tri godine.

Prospektivnom analizom zaključeno je da veća razina vitamina B6 može biti povezana sa smanjenim rizikom od pojave simptoma depresije. Nadalje, longitudinalnom analizom zaključeno je da je viša razina vitamina B6 povezana sa smanjenim rizikom od depresije tokom tri godine, pišu Vitamini.hr.

Vitamin B6 se može naći u sljedećoj hrani: banane, žitarice punog zrna, leguminoze, piletina, mahunarke, žumance, većina tamnozelenog lisnatog povrća, većina riba i školjki, meso, iznutrice, mlijeko, orasi, puter od kikirikija, krompir, suhe šljive, suho grožđe, pšenica, pšenične klice, kukuruz, avokado, crni šećerni sirup od melase, pivski kvasac, osušena džigerica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak