VIDEO: Smrad kiselog kupusa je prava muka za stanovnike Futoga

Radiosarajevo.ba
VIDEO: Smrad kiselog kupusa je prava muka za stanovnike Futoga

Stanovnici vojvođanskog gradića Futog ponosni su na svoj poznati kupus. Ipak, taj renome ima i svoju drugu stranu. Pojedini mještani od proizvodnje kiselog kupusa imaju samo nesnosan neprijatan miris koji moraju da trpe zbog nezakonitog ispuštanja rasola u glavni futoški kanal.  

Obraćanja nadležnim inspekcijama još uvijek nisu urodila plodom, a ukoliko se u narednom periodu ništa ne promijeni, najavljuju proteste, blokadu ulica i puteva, piše portal RTV Vojvodina.

Kanal "Sukova bara" u Futogu namijenjen je za odbranu od poplava tokom obimnih padavina. Međutim, kako kažu Futožani, pojedini proizvođači kiselog kupusa odlučili su da ga koriste za ispuštanje rasola, dok se drugi preduzetnici ne libe da u njega ispuste i fekalni otpad. Rezultat je nesnosan smrad koji meštani već godinama trpe.

" Dešava se ponekad da sednem sa unucima da jedemo, ali nas smrad uguši, pa smo prinuđeni da izađemo da prošetamo", kaže Milica Slavković.

Nadomak kanala nalazi se i dom za penzionere gdje boravi 300 korisnika i stotinak radnika. Svi oni svakodnevno osjete posljedice nesavjesnog zagađivanja kanala. Upravnica Doma, Anđa Beranović kaže da je nevjerovatno da danas kada se toliko priča o zaštiti životne sredine, neko može toliko nedgovorno da se ponaša. Ona se i sama nekoliko puta obraćala i mjesnoj zajednici i inspekcijama, ali se ništa nije promenilo.

Pokrajinska vodna inspekcija više puta je izlazila na teren i utvrđena je odgovornost nekoliko proizvođača kiselog kupusa za nezakonito odlaganje rasola u kanal. Oni su opomenuti, ali konkretnije mjere nisu preduzete, piše RTV.

Futožani su zbog toga pokrenuli i elektronsku peticiju zahtijevajući konačno rješavanje problema. Futog je zasluženo svetski poznat po kvalitetnom kupusu, ali kako kažu, nezasluženo trpe posljedice te titule.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak