Vi biste malo leda, krišku limuna, čašu vode? Dobro razmislite šta tražite u kafiću!
Sjedite u kafiću ili restoranu i želite jednu čašu vode, kockice leda, krišku limuna... Kada pročitate ostatak teksta, shvatit ćete zbog čega biste upravo ove "zahtjeve" trebali izbjegavati.
Led
Daily Mail je prošle godine proveo istraživanje u kojem je zaključeno da se u mašinama za led nalazi više bakterija nego u vodi u WC šoljama.
Prije nekoliko godina, NBC je emitirao reportažu o posljedicama nepravilnog rukovanja ledom. U emisiji je obrazloženo da mnogi zaposleni u restoranima i kafićima led diraju golim rukama, što nikako nije zdravo.
Limun
Rezultati istraživanja objavljeni u Journal of Environmental Health pokazuju da se na oko 70 posto kriški limuna nalaze mikrobi.
"Uprkos tome što je limun poznat po antibakterijskom djelovanju, rezultati istraživanja sugeriraju da mnogi mikroorganizmi mogu preživjeti na površini kriške limuna. Ljudi bi trebalo da budu svjesni da kriške limuna u pićima mogu imati i patogene mikrobe", zaključuju autori istraživanja.
Čaša
Elishabet Leamy je provela istraživanje za ABC News i u američkim restoranima testirala gdje ima najviše bakterija. Među deset površina na kojima je bilo najviše bakterija našle su se upravo čaše.
Iako bi osoblje trebalo da rukuje čašama tako da dodiruje samo dno, mnogi se ne pridržavaju tog pravila pa nema garancija da ćete dobiti čiste čaše iako možda tako izgledaju. Na listi su se još našli i boce kečapa, česme, posude za sol i biber, kvake od WC-a, meniji...
Voda
Iako se voda s česme smatra pitkom, ponekad je najbolje uzeti (ako već morate) flaširanu vodu, čaj ili sok.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.