Veza između dojenja i manjka željeza

Radiosarajevo.ba
Veza između dojenja i manjka željeza


Istraživanje kanadskih naučnika sugerira kako je djeca koja su duže dojena imaju veći rizik za smanjenu koncentraciju željeza u krvi, prenose mediji.

Iako se dojenje smatra najboljim za zdravlje djeteta, novi rezultati prikupljeni na University of Toronto su pokazali kako je kod jednogodišnje djece upravo duže trajanje dojenja faktor koji proporcionalno povećava izglede za pomanjkanje željeza. Mediji pišu kako u studiji nije utvrđena povezanost između dužeg trajanja dojenja i većeg rizika za anemiju kod djece.

Željezo je ključno za normalan razvoj živčanog sustava i mozga, a organizmu je naročito potrebno u razdobljima naglog rasta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se u prvih 6 mjeseci života djeca isključivo doje.

Novi su nalazi prikupljeni od 1650 djece, a izgledi za manjak željeza su se povećavali za 5 posto sa svakim dodatnim mjesecom dojenja. Utvrđena je i povezanost između češće konzumacije kravljeg mlijeka i većeg rizika za pomanjkanje željeza kod djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak