Većina nas svakodnevno unosi previše soli
Stručnjaci tvrde da dnevno ne bismo smjeli unijeti više od 5 do 6 grama soli u organizam, iako većina unosi više od 10 grama, piše Tanjug.
Sastojak kuhinjske soli koji se dovodi u vezu s hipertenzijom (visok krvni pritisak) jeste natrij hlorid (NaCl), spoj koji je prisutan u sastavu mnogih namirnica.
Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo ishranom nalazi se u prerađenim namirnicama i zato je važno da se uvijek provjeri njihov sastav na pakovanju.
To upozorenje se posebno odnosi na hljeb, žitarice, sir, suhomesnate proizvode i gotova jela.
U jednom opsežnom istraživanju britanskih naučnika istraživana je veza između ishrane i krvnog pritiska i pritom je uočeno je da je pritisak snižen kod ispitanika koji su izbacili zasićene masnoće iz ishrane i zamijenili ih voćem, povrćem, posnim mliječnim proizvodima, integralnim žitaricama, ribom, piletinom i orašastim plodovima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.