Vatikan: Papa i za i protiv abortusa

Radiosarajevo.ba
Vatikan: Papa i za i protiv abortusa

Papa Franjo je danas ohrabrio ljekare katolike da odbijaju raditi abortus, nakon što je prethodno kritikovao opsjednutost Katoličke crkve strogim pravilima, javlja agencija Beta.

Poglavar Rimokatoličke crkve je time, ocjenjuje agencija Associated press, pružio ruku pomirenja konzervativnom i dogmatičnijem krilu u Crkvi.

On je danas na prijemu ginekologa katolika kritikovao, kako je to nazvao, "kulturu bacanja", koja opravdava odbacivanje života.

"Svako dijete koje nije rođeno, već je nepravično osuđeno na abortus, ima lice Isusa Hrista, ima lice Gospoda", rekao je papa.

U podužem intervjuu koji su jučer objavile jezuitske novine, papa je rekao da se moralna struktura Katoličke crkve može "srušiti kao kula od karata" ako crkva ne uravnoteži svoja stroga pravila o abortusu, homoseksualcima i kontracepciji s potrebom da bude milostivo mjesto za sve.

Papa Franjo je od svog dolaska u Vatikan već nekoliko puta iznenadio svojim izrazito tolerantnim stavovima u odnosu na zvanične stavove katoličke crkve, kad su posrijedi ateisti, homoseksualci...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak