Vaginama protiv republikanaca

Radiosarajevo.ba
Vaginama protiv republikanaca

Udruženje građana protiv rata, sastavljeno većinom od ženskih članica, Code Pink, odlučilo je protestom skrenuti pažnju na prava žena koja republikanci osporavaju. Odjevene u kostime nalik vaginama, članice Code Pink su prije dva dana protestovale protiv republikanaca u Tampi.

 

Izbori za Senat SAD-a biće održani 6. novembra 2012., a predizborna kampanja je odavno počela. Najviše buke dosad digli su različiti prijedlozi republikanaca koji se tiču ženskog reproduktivnog zdravlja: ograničen pristup kontracepciji, zabrana abortusa, te zabrana tablete za dan poslije.

9 laži koje republikanci govore o ženskom tijelu

Posljednji skandal izazvao je kandidat za Senat države Missouri, Todd Akin, kada je rekao da je „trudnoća nakon silovanja vrlo rijetka jer kod 'legitimnog silovanja' žensko tijelo ima načine da odbaci neželjeni plod. On je dodao i da, ako taj mehanizam „koji žena može da isključi“ zakaže, ne treba kazniti dijete, stoga, abortus nije opravdan ni u najekstremnijim slučajevima.

Tradicija republikanskih zabluda o silovanju i trudnoći

Članice Code Pink uzvikivale su parolu Moja vagina, moj izbor! i nosile transparente na kojima je pisalo Miči ruke s moje vagine i Čitaj mi s usana. Uprkos činjenici da su glasne, vulgarne i vjerovatno za nekoga i neprobavljive, neosporno je da je realizacija navedenih konzervativnih ideja nedopustiva, piše Libela.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak