Uzročnik lošeg zdravlja: Alkohol vodi u depresiju i smrt

Radiosarajevo.ba
Uzročnik lošeg zdravlja: Alkohol vodi u depresiju i smrt

Alkohol je treći po redu uzročnik lošeg zdravlja ljudi, a kao jedna od posljedica prekomernog pijenja javlja se i depresija koja je više nego izražena tokom i nakon praznika, javlja Tanjug.

Ljudi koji piju veće ili manje količine alkoholnih pića različitog su uzrasta, socijalnog staleža, životnih navika, ali im je svima zajednička želja za pijenjem koja, ako se ne kontroliše, vodi ka najštetnijem obrascu pijenja - alkoholizmu kao bolesti zavisnosti.

Simptomi depresije javljaju se kod 40 posto osoba koje učestalo konzumiraju alkohol, dok se kod 5 do 10 posto osoba sa problemom depresije javlja i alkoholizam kao paralelna bolest.

Suicidne ideje ili pokušaj suicida javljaju se kod 10 posto depresivnih zavisnika od alkohola, a smatra se da od svih samoubica 20 posto čine alkoholičari.

Depresivni poremećaj je prisutan kod oko 15 posto cjelokupne populacije, a kada se preciznom dijagnostičkom procedurom isključi prisutnost nezavisnog psihijatrijskog poremećaja (major depresivne epizode), smatra se da se kod preostalih depresivnih poremećaja u oko 90 posto slučajeva u korijenu depresivnosti nalazi akohol ili druge psihoaktivne supstance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak