Uzgojite vlastiti kivi u vašem vrtu: Svi će vam zavidjeti na ovome

0
Radiosarajevo.ba
Uzgojite vlastiti kivi u vašem vrtu: Svi će vam zavidjeti na ovome

Utočište, mjesto za predah od jakog sunca sa savršenom hladovinom možete jednostavnim koracima sami kreirati. Najčešće pritom mislimo na pergolu. To je vrtna konstrukcija, uz koju se sade biljke penjačice. Poput “kralješnice”, pergola daje formu i usmjerava rast tih biljaka.

A, one, kako rastu, ispunjavaju njezine prostore čineći vrtni strop, koji radi sjenu i stvara intimni prostor ili prolaz. Pergola se sastoji od vertikalnih stupova i poprečnih greda. Postoji više vrsta, ovisno o građevini za koju je ili nije vezana.

Može stajati samostalno, u vidu zasjenjenog puta ili biti vezana uz neku građevinu. Kao dodatak, nešto rjeđe, može se vidjeti u formi veza između dvije strukture (primjerice, između dva paviljona). Također, može služiti kao zaštita za otvorenu terasu.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Materijali za pergole

Nekada su se pergole izrađivale uglavnom od prirodnih materijala, posebno drveta. Međutim, dolaskom modernijih vremena, počele su se izrađivati i od drugih materijala, kao i kombinacijom više vrsta materijala. Danas postoji niz različitih mogućnosti, prema arhitektonskim zahtjevima i željama vlasnika.

  • Drvo - trajnija drvena građa je od ariša, bora, gorostasne tuje, sekvoje
  • kamen
  • metal
  • opeka
  • beton
  • PVC

Svaki od navedenih materijala ima svoje dobre i loše strane u odnosu na trajnost i utjecaj na biljke. Pobornici smo prirodnih materijala. Međutim, skloni su bržem propadanju, što opet ovisi o biljci koju planirate posaditi.

Ako sadite, primjerice, bugenviliju, morate biti svjesni da ćete, ako imate drvenu pergolu, nakon određenog broja godina, morati zamijeniti drvenu građu pergole. Stoga bismo vam u tom slučaju svakako, umjesto isključivo drvene građe, savjetovali kombinaciju materijala u smislu kamenih, betonskih ili stupova od opeke s drvenim gredama na vrhu.

Što se tiče biljaka, postoji puno penjačica koje možete posaditi od ruža, vinove loze i ukrasnog hmelja do bršljana, glicinije i kiwija. Sve su lijepe na svoj način i izbor nije jednostavan. Međutim, danas smo vam odlučili pokazati kako sami možete uzgojiti biljku kiwi od proizvoda kupljenog u trgovini ili na placu, piše Jutarnji List

U svom nedavnom videu na TikToku poznati je vrtlar @simonakeroydgardener pokazao kako sami možete uzgojiti ovu penjačicu iz sjemena. Pogledajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak